Бременност

5 любопитни факта за движението на бебето в корема

Бебетата започват да ритат още в деветата седмица

01.08.2014г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Усещате ли вече движенията на вашето бебче в корема? Ако често поставяте ръка на корема си, за да усетите движенията му, то вие сте достигнали нов етап от вашата бременност.

Етап, в който все по-често ще усещате бебето си. Споделяме няколко любопитни факта за така нареченото бебешко ритане в корема на мама.

Ритниците не са просто ритници

Когато бебето расте постепенно започва и да се движи в утробата на майката. Първите фетални движения се усещат около 18-тата седмица от бременността. Много бъдещи майки описват усещането като мравучкане или ритници.

Въпреки че движенията на бебето често биват наричани по този начин, то изпълнява редица други, като хълцане, движения на ръчичките, обръщане от едната страна към другата.

Бебетата ритат повече в отговор на това, което се случва във вашата среда

В корема на майката бебето често движи своите крачета, ръчички. Тези движения са част от нормалното му развитие. Но така наречените „ритници“ могат да бъдат в отговор и на външни стимули на средата, в която се намира майката, като силен звук, светлина, дори храната и напитките, които консумирате. Обикновено бебетата ритат повече след хранене.

Бебетата започват да ритат още в деветата седмица

Тези фетални движения трудно могат да бъдат усетени от майката и обикновено се диагностицират с ултразвуково сканиране на плода. Постепенно майката започва да усеща леко трептене в корема.

Първите осезаеми движения на плода, бременната усеща през 18-тата или 19-та седмица, а след 24-тата движенията на бебето ще се усещат по-често. Според специалисти жените, които с с втора или трета бременност усещат феталните движения малко по-рано – през 13-тата седмица от бременността.

Свързани статии

Редките фетални движения на бебето могат да бъдат тревожни

Нормално развиващото се бебе в утробата на майката рита около 15 до 20 пъти на ден. Намаляването на феталните движения на плода могат да означават, че бебето не получава достатъчно храна, кислород или има друг здравословен проблем.

В тези моменти е добре да информирате наблюдаващия ви лекар. Често феталните движения могат да се проявят и по-рядко, когато нивата на кръвната захар са ниски.

Намалени фетални движения невинаги са признак на проблем

Бебетата също се нуждаят от почивка през определен период от време. Съвсем нормално е в рамките на 40-50 минути по няколко пъти на ден да не усещате движенията на бебето ви.

Също така след 36-тата седмица е възможно да има забавяне на феталното движение поради по-малкото свободно пространство в утробата.

Коментирай