Бременност

Упражнения в последния триместър – супер полезни за здравето

Както за бебето ви, така и за вас

30.07.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Упражненията по време на бременността са много важни, за да се поддържа мускулатурата във форма. Все пак, раждането си е огромно физическо усилие и добрата подготовка на основните групи мускули е от голямо значение.

Според ново изследване, активната тренировка (в рамките на допустимото, разбира се) след 28-ата седмица има огромни ползи за здравето на майката и бебето.

В това проучване са взели участие 826 майки и техните бебета. Изследователите установили, че майките, които са се упражнявали активно в третия триместър са родили бебета с по-малко телесни мазнини.

Резултатите показват, че жените, тренирали непрестанно в последните седмици от бременността са родили бебета със средно 41,1 грама по-малко мазнини, в сравнение с останалите, които са пренебрегвали упражненията.

Пренаталните упражнения могат да намалят значително количеството захари и мазнини в тялото на майката, което се отразява благоприятно и на бебето. Така майките предоставят по-добри условия за развитие на плода.

Свързани статии

Дори и да не сте били активни в по-ранните етапи от бременността или преди това, никога не е късно да започнете да тренирате подобаващо. Третият триместър е периодът, в който бременните са склонни да трупат най-много излишни мазнини и именно заради това упражненията са почти задължителни.

Не е нужно да сте маратонци, достатъчно е просто да спазвате известна култура на движение. Следенето на здравословната диета също е от голямо значение. Но без двигателна активност правилното метаболизиране на хранителните вещества се затруднява.

Пък и упражненията са полезни за стягане на мускулите, съответно по-лесно протичане на раждането.

За да улесните раждането, а и да помогнете за правилното развитие на бебето ви – упражнявайте се по 30 минути всеки ден! Важно е интензивността на тренировките ви да е умерена до лека. Все пак не трябва да се поемат излишни рискове в самия край на бременността.

Бързото ходене и упражненията в легнало и седнало положение са повече от достатъчни.

Коментирай