Бременност

Синдром на Хюз – какво представлява?

Често спонтанните аборти се дължат на него

04.08.2014г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато искате да забременеете, едно от най-неприятните неща, които могат да ви се случат е спонтанният аборт. Още по-лошото е, когато се случат няколко последователни неуспешни опита за зачеване. Какво може да ги предизвиква?

Дори един спонтанен аборт е твърде много за психиката на жена, която иска да бъде майка.

Една от причините да се случват поредици от много спонтанни аборти може да е синдромът на Хюз. Според проучванията, на всеки 1 от 5 аборта причината се оказва този синдром. 50% от жените, претърпели повече от един аборт, са страдали от синдром на Хюз.

Свързани статии

Какво представлява синдромът на Хюз?

Той е открит през 1983 година от професор Греъм Хюз, ръководител на Центъра за изследване на лупуса в Лондон. Той смятал, че всяка жена, претърпяла множество аборти, трябва да преминава през поредица от изследвания с цел предотвратяване на последващи такива инциденти.

Днес този синдром лесно се диагностицира по кръвен път и може да бъде медикаментозно третиран.

Професор Хюз препоръчва също така всяка жена, която е понесла дори един аборт да се изследва, за да е сигурна, че няма да има още проблеми със задържането на плода за в бъдеще.

Какво е лечението?

Лечението е сравнително просто. С помощта на антикоагулант (противосъсирващо средство), например аспирин в ниски дози, да се проведе лечение под лекарско наблюдение.

Синдромът на Хюз причинява сгъстяване на кръвта и предпоставка за образуване на съсиреци. Ако сте бременна, „лепкавата кръв“ няма да е в състояние да премине свободно през кръвоносните съдове, за да захрани плацентата и това ще предизвика спонтанен аборт.

Коментирай