Бременност

Представиха благоприятния ефект на кърменето в Първа САГБАЛ „Света София“

Жените да пият 8-10 чаши течности дневно за нормално количество кърма, съветват специалистите

02.08.2014г. / 11 26ч.
Аз жената
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На 1 август 2014 г., в столичната Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София“ със семинар за журналисти на тема: „Кърменето като основен процес в развитието на детето и изграждането на имунитета му“ бе поставено началото на отбелязването на Световната седмица на кърменето – 1-7 август.

„Като най-голямата общинска акушеро-гинекологична болница в София и втората по големина в страната, Първа САГБАЛ „Св. София“ неведнъж е показвала активната си подкрепа за кърменето, на което се поставя голям акцент, както при работата с нашите пациентки в стаята за първи стъпки, така и по време на Училището за родители“, каза заместник-директорът на болницата д-р Валентина Григорова при откриване на срещата с представителите на медиите.

Тя припомни, че „Св. София“ се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето с инициативата „Кърмене за здраве“ като през цялата следваща седмица всеки ден от 13:00 часа, в болницата ще бъде организирано безплатно училище за бременни и млади майки с основен акцент върху кърменето и храненето на новороденото.

Д-р Григорова призова бъдещите майки да се постараят да кърмят децата си и да не бързат да посягат към адаптираното мляко.

Неонатологът от Специализираната болница за активно лечение по детски болести доц. Ралица Георгиева представи данни за България, според които 91% от новородените са на естествено хранене при изписване от родилното отделение. След това процентът на кърмените деца намалява значително.

Така например, само на кърма са 66% от двумесечните бебета и едва 1-2% от шестмесечните. В същото време изследванията непрестанно доказват благоприятния ефект на кърменето, който се изразява в: оптимален растеж; подобрена резистентност към инфекции; намалена честота на алергиите; подобрени параметри на сърдечносъдовото състояние; превенция на метаболитни заболявания; подобрено неврокогнитивно развитие.

Освен това, изкуствено хранените кърмачета имат значимо по-висок риск от затлъстяване, дислипидемия, артериална хипертония, инсулинова резистентност и ендотелна дисфункция. Изследванията показват, че честотата на затлъстяване е най-ниска сред продължително кърмените деца.

Любопитното е, че според проучване сред 467 деца в Краков, продължителното кърмене е свързано с по-висок коефициент на интелигентност.

Специалистът по хранене проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи акцентира върху храненето по време на бременност и кърмене и отражението му върху кърмата. „През бременността е особено важно да се приемат храни богати на витамина фолиева киселина, на омега-3 полиненаситени мастни киселини, желязо и йод.

За продукцията на кърма има значение пълноценното хранене и приемът на достатъчно течности, а не приемът на специални храни“, каза тя. Според специалиста по хранене за нормално количество кърма през първите шест месеца жените трябва да приемат по 600 ккал дневно, а през вторите шест месеца – по 400 ккал.

Свързани статии

Ограниченият прием на течности може да намали количеството на кърмата. Затова специалистът препоръчва при кърмене жените да пият от 8 до 10 чаши течности дневно. Според нея водата, айрянът и неподсладените плодови сокове са най-добрият избор за кърмещите.

Препоръчително е да се избягват напитки със захар, както и алкохол и кофеин, които могат да преминат в кърмата.

„Един от важните фактори, определящ оптималното физическо, психическо развитие и доброто здравословно състояние на кърмачетата е адекватното и здравословно хранене. През първите 6 месеца от живота кърмата осигурява всички необходими хранителни вещества, енергия и течности за бебето“, каза д-р Лалка Рангелова от НЦОЗА. Тя добави, че според съвременните препоръки захранването трябва да се осъществи около 6 месечна възраст на кърмачето.

Точното време или стартът на захранването е индивидуално обусловен и се осъществява по преценка на педиатър и/или диетолог в рамките на периода на захранване, обхващащ времето от 4 до 6 навършени месеца след раждането.

Коментирай