Бременност

Кога най-рано може да се използва тестът за бременност?

И кога е най-ефективен?

08.08.2014г. / 10 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В упътванията на различните тестове за бременност може да пише, че са подходящи за употреба по всяко време на менструалния цикъл, но кога всъщност са най-ефективни?

За да сте напълно сигурни дали сте заченали или не, има определен момент, в който трябва да си направите теста. 

Как действат тестовете за бременност?

Тестовете за бременност отчитат хормон, намиращ се в урината след зачеване – hCG или човешки хорионгонадотропин. Неговите нива се увеличават след оплождане на яйцеклетката. Осезателно започват да се увеличават нивата му в кръвта две седмици след оплождането. 

Кога да си направите тест за бременност?

Най-ранните тестове за бременност могат да се направят 4 дни преди менструалния цикъл. Ако подозирате, че сте бременна, ранният тест може и да ви успокои. Но, за съжаление, невинаги можете да се доверите веднага, след като сте имали рисков полов акт. 

Недостатъкът на ранните тестове е именно несигурността им. 

Свързани статии

Изчакайте до първия ден на закъснелия цикъл!

Повечето домашни тестове за бременност дават точен резултат на първия ден от закъснелия цикъл. Най-добре е да правите теста тогава. Ако бременността е желана и планирана, няма да имате никакви проблеми с изчакването. Но ако не желаете да забременявате, изчакването може да обърка доста плановете ви. 

Най-големи трудности изпитват жените, чиито цикъл е нередовен. Затова е важно да се записват всички дати. Най-добре е при най-малко съмнение за бременност да посетите гинеколога си. 

Снимка: Thinkstock

Коментирай