Бременност

Шоколадът по време на бременност е полезен

Подобрява настроението на бременната

18.08.2014г. / 13 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

По време на бременност хранителните нужди на жената се променят. Тя се нуждае от много витамини и минерали и умерено количество протеини и въглехидрати. Има храни, които попадат в групата на „забранените храни“ и такива, които се препоръчва да бъдат консумирани в умерени количества, като шоколада. 

Черният шоколад, който е с високо съдържание на какао е особено богат на теобромин, химикал, който стимулира сърцето. Този химикал спомага за отпускането на  гладката мускулатура и разширява кръвоносните съдове

Според редица изследвания, умерена консумация на тъмен шоколад по време на бременност може да предотврати развитието на прееклампсия. Това усложнение причинява излишък на протеин, който се отделя в урината.

Ако не се вземат навременни мерки, това може да доведе до сериозни или дори фатални резултати за бременната жена и нейното бебе (повече за нея вижте тук).

Други важни елементи, които се сдържа в шоколада са магнезий и желязо. Те има способността да намалява високо кръвно налягане, което намалява риска от появата на хипертония, а също така спомагат за поддържането на добри нива на хемоглобин.

Магнезият спомага и за метаболизма на мастните киселини. 

Сладкото изкушение е богато и на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантите са важни, защото те могат да неутрализират токсичните странични продукти наречени свободни радикали.

Колкото по тъмен е шоколадът, който консумирате (т.е.  с по-високо съдържание на какао), толкова повече флавоноиди се съдържат в него.

През бременността настроението на бременните жени постоянно се мени. Те са по-чувствителни и лесно раними. Но няколко парченца шоколад могат да подобрят настроението.

Свързани статии

Ценните съставки в него стимулират  производството на невротрансмитери наречени ендорфини. Ендорфините подобряват цялостното усещане за благополучие и удоволствие. Те съща така са известни, като естествен лек при наличието на болка. 

Ползите от консумацията на черен шоколад по време на бременност не спират до тук. Благодарение на него бременната може да намали с 10% нивата на лошия холестерол.

Тъмните блокчета шоколад  помагат и за предотвратяване на сърдечни болести.

 Въпреки своите здравословни ползи не забравяйте, че шоколадът съдържа и кофеин. За да имате хубав сън не прекалявайте с консумацията му. Около 50 г на ден (но не всеки ден) няма да ви навредят. 

Коментирай