Бременност

Най-големите страхове на бременните

„Ако се наложи епизиотомия?“

19.08.2014г. / 13 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

По време на бременност жената има хиляди въпроси свързани с деветте месеца, но и също толкова страхове. Страхове, които понякога са оправдани, но в повечето случаи напразни. Ето някои от тях.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е един от най-големите страхове на всяка бъдеща майка. Това е разбираемо, защото всяка майка иска бебето и да се роди на термина, да бъде здраво, а не да се налага да прекара определено време в кувьоз.

Ако нямате някакви здравословни проблеми, бременността ви протича нормално и не попадате в рисковите групи ( многоплодна бременност, история на преждевременно раждане или недоразвита матка) не бива да се притеснявате. Разбира се, винаги има риск от ранно раждане, но той е малък.

Ако водите здравословен начин на живот и посещавате редовно наблюдаващия ви лекар, този риск се свежда до минимум.

„Ако, ако не стигна навреме в болницата?"

Всички сме гледали филми, в които главната героиня ражда по пътя за болницата. В действителност, раждането не напредва толкова бързо (или поне в повечето случаи). То винаги идва с предупредителни симптоми, като контракции, изтичане на околоплодни води.

Болките лесно се разпознават и след първата контракция ще имате достатъчно време да се обадите на своя лекар, да вземете душ и да тръгнете към болницата.

.„Болките са толкова силни, че няма да мога да се справя.“

Болките са неизбежна част от раждането. Не забравяйте, че женското тяло е създадено за акта на раждане и способността всяка жена да се справи с болката. Въпреки това, винаги може да обсъдите с вашия лекар поставянето на епидурална анестезия, която да намали болката.

Страхът от болката често е по-голям от самата нея. Хубаво е да посещавате курсове за бременни. Там постепенно ще ви подготвят за това, което ще се случи с вас и тялото ви по време на бременността и раждането и ще намалите значително страха.

„Ако раждането е твърде дълго?“

Казват, че първото раждане се случва по-дълго, като време. Въпреки това, ако вашата майка ви е раждала 10 или повече часа, не означава, че и вашето раждане ще е с такава продължителност.

Неудобните „инциденти“ по време на раждането

Вероятно сте слушали разкази на ваши близки и познати, които вече са минали по този път, за така наречените мръсни „инциденти“, по време на раждането. Изпразването на червата по време на раждане не е нещо необичайно, което лекарите не са виждали и от което трябва да се срамувате.

Вероятно знаете, че на всяка родилка предварително се прави клизма, именно за прочистване на червата. Но когато сте там и раждането започне, тази мисъл ще е последната, която ще ви вълнува.

Свързани статии

Спешно цезарово сечение

Около 20-30% от бебетата се раждат с цезарово сечение, но добрата новина е, че голяма част от тези операции са планирани, а не по спешност. Секцио се налага, когато сте бременна с повече от едно бебе, при износването на бебе, което е голямо, че да се роди по естествен път, ако пъпната връв се е увила около вратлето на бебето и други.

„Ако се наложи епизиотомия?“

Епизиотомията е хирургически разрез, направен за да се увеличи изхода на влагалището по време на раждане, когато има нужда от това. За много бъдещи майки това звучи страшно, но болката, която ще изпитате няма да е голяма.

След това се правят няколко малки шева и раната ще заздравее за около 2-3 седмици.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Men ( преди 9 години )
раната ще заздравее, *** мястото се отпуска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар