Бременност

Странни промени в сетивата по време на бременност

Загуба на слуха

25.08.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността е известно, че се случват някои промени в усещанията и сетивата. На много жени им е трудно да свикнат с тези промени и изпитват огромен дискомфорт.

Кои са най-често срещаните промени в осезателната система, от които не трябва да се притеснявате?

Подобрява се вкуса и мириса

Повечето бременни жени споделят, че способността им да усещат вкусове и миризми се засилва. Сякаш досега не сте обръщали внимание на остротата на определени миризми. Усещате вкусовете далеч по-ясно от преди.

Според изследванията, палитрата от усещания за вкусове и миризми значително се обогатява. С напредване на бременността обаче тази способност намалява.

Свързани статии

Замъглено виждане

По време на бременността циркулацията на кръвта се концентрира върху по-важните за отглеждането на плода органи, което пренебрегва ефективността на други органи, като очите например.

Затова някои бременни се оплакват от замъглено зрение. След раждането в рамките на около 6 седмици то ще се нормализира.

Загуба на слуха

Подобно на проблемите със зрението, загубата на слуха е често срещан проблем с осезателната система през бременността. Увеличеното количество течности в тялото на бременната жена може да предизвика притискане на евстахиевите тръби, карайки ви да усещате ушите си блокирани и заглъхнали.

Това неприятно състояние също преминава и няма повод за притеснение. Разбира се, посетете лекар, за да сте напълно сигурни, че не става дума за друг проблем.

Изтръпване на крайници

Прекомерното налягане, което задръжката на течности упражнява върху нервните окончания предизвиква изтръпване на ръцете и краката по време на бременността. Много жени се плашат от това състояние, мислейки, че получават пареза.

През третия триместър разтягането на кожата на корема също може да причини загуба на усетливост в тази област. Това състояние също отшумява след раждането.  

Коментирай
Свободно време