Бременност

4-те най-рискови състояния при бременност

Важни са редовните консултации и прегледи

27.08.2014г. / 08 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Гестационен диабет

Какво представлява?

Високите нива на кръвна захар по време на бременността, се проявят в 4% от всички жени. Това крие риск от прекомерно израстване на плода. Обикновено тези бебета се раждат с тегло над 5 кг. 

Какво го причинява?

Панкреасът не е в състояние на произвежда достатъчно инсулин, който е необходим за разграждането на глюкозата в кръвта. Така се повишават нивата на кръвната захар и то значително. 

Симптоми

  • Жажда
  • Често уриниране
  • Замъглено зрение

Лечение

В повечето случаи може да се контролира с диета, която е с ниско съдържание на въглехидрати. Някои жени се нуждаят от инсулинови инжекции или медикаменти, за да се регулират екстремно високите нива на глюкоза в кръвта. 

Гестационният диабет обикновено изчезва след раждането, но все пак около половината от жените развиват диабет тип 2 в по-късен етап от живота си. 

Може ли да се предотврати?

Можете да намалите риска от гестационен диабет като поддържате здравословно тегло и не се тъпчете с въглехидрати и вредни храни. Хранете се с продукти с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри и се упражнявайте редовно. 

Плацента превия

Какво представлява?

Това е сравнително рядко срещано състояние – при около 1% от бременните. При него плацентата покрива шийката на матката. Опасно е, защото по време на раждането шийката на матката се разширява, което може да доведе до разкъсване на плацентата и силно кръвотечение. 

Какво го причинява?

  • Многоплодна бременност
  • Предишни раждания със секцио
  • Спонтанни аборти
  • Бременност след 40-годишна възраст

Симптоми

  • Кървене по време на втория и третия триместър
Свързани статии

Лечение

Ако кървенето е леко, лекарят ви може просто да ви наблюдава по-стриктно. В 90% от случаите плацентата не се отлепя при щателно лекарско наблюдение. 

Ако обаче плацентата блокира плътно шийката, лекарят ви може да препоръча продължително лежане, повече почивка. При повтарящи се пристъпи на кървене може да се наложи хоспитализация.

Може ли да се предотврати?

Не. За съжаление, това състояние може да се контролира с лекарска помощ, но няма как да бъде предсказана опасността от появата му.  

Коментирай