Бременност

4-те най-рискови състояния при бременност

Важни са редовните консултации и прегледи

27.08.2014г. / 08 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бременността е период, в който настъпват десетки промени в женското тяло, а това е предпоставка за неочаквани състояния. Повечето от тези състояния могат да бъдат контролирани при щателно лекарско наблюдение.

Но съществуват и състояния, които влизат в графа „високо рискови“, на които трябва да се обърне по-голямо внимание. Кои са те?

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане се счита за такова, когато настъпи преди 37-ма седмица. Според статистиките около 10 на 100 от бебетата се раждат преждевременно

Какво го причинява?

Различни фактори могат да бъдат в основата на преждевременното раждане. Такива са генетични предразположености, аномалии на шийката на матката, многоплодна бременност, вагинални инфекции. 

Симптоми

Лечение

Редовни и продължителни почивки през деня помагат да намалят натиска върху шийката на матката, което я прави по-малко податлива на разширяване. Пиенето на много течности е от голямо значение, тъй като обезводняването може да предизвика преждевременни контракции. 

Превенция

Погрижете се да проверите щателно щитовидната си жлеза, преди да забременеете. Жените, които имат нелекувани заболявания на жлезата са много предразположени към спонтанни аборти. 

Преди да заченете е добре да се изследвате и за бактериална вагиноза и кандидоза. Проучванията показват, че в много от случаите на преждевременно прекъсната бременност в основата са били подобни инфекции. 

И накрая, ако знаете за случаи на преждевременно раждане и спонтанни аборти във фамилията, споделете го с гинеколога си. Така можете да намалите риска с до 20%. 

Прееклампсия

Какво представлява?

Прееклампсията е високо кръвно налягане и високи количества белтък в кръвта по време на бременността. Това състояние рефлектира върху 8% от бременните жени. При прееклампсията има риск от образуване на съсиреци или нарушаване на бъбречната или чернодробната функция. 

Свързани статии

Какво го причинява?

Това състояние може да бъде предизвикано от натрупване на протеин в кръвта, който спира разтегателната способност на кръвоносните съдове. Това причинява свиване и повишаване на кръвното налягане. 

Симптоми

  • Високо кръвно налягане
  • Подуване на ръцете и краката
  • Тежко главоболие
  • Кръв в урината (хематурия)
  • Силно гадене

Лечение

Ако симптомите са леки състоянието се контролира с почивка и повече лежане. Витамин С и Е също помагат. Обикновено симптомите спират след раждането. 

Може ли да се предотврати?

От самото начало на бременността се уверете, че спазвате здравословна диета, не наддавате прекомерно количество килограми, движите се достатъчно и си почивате добре. 

Коментирай