Бременност

Какво представлява синдромът "Кувад"?

Или така нареченият "Синдром на съпричастната бременност"

29.08.2014г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бременността е шантав период от живота на една жена, изпълнен с какви ли не особени промени. Но се оказва, че той може да не е само неин! Съществува странен и необичаен синдром по време на 9-те месеца, при който близките на бременната могат да изпитват симптомите на бременността и не - това не е сценарий на филм като онзи с Арнолд Шварценегер! 

Става дума за синдром „Кувад“. 

Какво представлява той?

Синдромът „Кувад“ или синдром на съпричастната бременност е състояние, при което партньорът или друг близък до родилката човек започва да изпитва симптоми на бременността и дори придобива подобно на майката поведение. 

Тези симптоми най-често включват наддаване на тегло, промени в хормоните (и то съвсем истински), сутрешно гадене, нарушен сън. 

Даже могат да се появят и по-тежки симптоми като родилни болки, следродилна депресия, кръвотечение от носа и др.

Синдромът „Кувад“ не е признат като медицинско състояние. Неговият произход все още е обект на многобройни дебати. Някои вярват, че е психосоматично състояние, докато други смятат, че може да съществуват и биологични причини, свързани с хормонални промени. 

Близкият на бременната може да изпитва също болки в гърба, стомаха, да се оплаква от лошо храносмилане, промени в апетита, диария, запек, главоболие. Съществуват дори случаи на уголемяване на гърдите при мъже, както и втвърдяване на зърната. 

Свързани статии

Какви могат да бъдат причините за синдром „Кувад“?

Според изследванията причините са най-вече психологически. Те включват тревожност, съперничество с бъдещото бебе, идентификация с плода на подсъзнателно ниво, несигурно отношение към бащинството, както и ревност. 

Други теории пък свързват този синдром с Едиповия комплекс, от който страдат някои мъже. Странно наблюдение е, че най-често синдромът „Кувад“ се появява, когато ролите във връзката са разменени и нежната половинка доминира. 

Колко време продължава това състояние?

Проучванията показват, че при поява на този синдром, причинен от съжителството с бременна жена в комбинация с психологическия фактор се наблюдават физически промени, свързани с изменения в нивата на пролактин, кортизол, естрадиол и тестостерон. 

Обикновено симптомите започват в края на първия триместър и могат да продължат до няколко седмици след раждането.  



Коментирай