Бременност

Бременност и HPV – какви са рисковете?

Човешкият папиломен вирус и потенциалните вреди за организма на бебето

05.09.2014г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinsktock

Снимка: Thinsktock

Човешкият папиломен вирус (HPV) засяга стотици хиляди хора всяка година. Той е най-често срещаната полово предавана болест в световен мащаб по простата причина, че съществуват над 200 разновидности на този вирус. Не всички се предават по полов път и само някои могат да предизвикат поява на рак.

Какви са симптомите?

В много случаи симптоми не съществуват, поне не явни. Съществуват повече от 40 генитални щама на HPV, които могат да причинят брадавици по ръцете, краката и гениталните части. Гениталните брадавици са изключително заразни, за разлика от тези по кожата.

Изследователите изчисляват, че 65% от хората, които правят секс със заразен партньор с брадавици, развиват инфекцията.

Брадавиците обикновено се появяват около влагалището или вулвата, близо до ануса и ректума. Също така могат да се появят по-навътре към шийката на матката. Възможна е появата им в областта на бедрата и слабините.

При 20% от жените брадавиците изчезват сами в рамките на 3 месеца. Всичко зависи от силата на имунната система. Но симптомите или наличието на брадавици не трябва да се пренебрегва, защото в някои случаи човешкият папиломен вирус може да предизвика изменения в цервикалната слуз, които се откриват чрез цитонамазка.

Тези изменения носят онкогенен риск и изискват незабавно лечение.

Може ли HPV да повлияе на бременността?

Малко вероятно е човешкият папиломен вирус да повлияе на бременността или здравето на бебето. Ако имате генитални брадавици, те могат да растат по-бързо по време на бременността и да са съпроводени с вагинално течение, което да предразполага към по-ускорено размножаване на бактериите.

 

Свързани статии

В повечето случаи, дори вирусът да достигне до плода, имунната система преодолява симптомите и отражения не се появяват.

В по-редки случаи обаче брадавиците могат да засегнат гениталните части на бебето, гласните струни или други области, които могат да проявят симптоми в много ранна детска възраст. Това състояние се нарича рецидивираща респираторна папиломатоза и е доста сериозно, но за щастие рядко срещано.

Как се контролира HPV инфекцията по време на бременност?

Няма лекарство, което да ви отърве от брадавиците. Организмът трябва сам да ги преодолее. Могат да бъдат третирани локално с препарати. В много от случаите отшумяват след раждането.

Най-честото лечение на брадавици е посредством локална обработка с различни киселини, най-често салицилова киселина или разтвор на течен азот, с който се изгаря загрубялата тъкан. Други възможни начини са чрез лазер или по хирургичен път.

Коментирай