Бременност

Принципи на здравословната бременност

Правете си редовни прегледи преди да забременеете

17.09.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

От здравословното протичане на бременността до голяма степен зависи и раждането на здраво бебе. В някои случаи не можем да се борим с природата, ако е предназначила за нас здравословно изпитание, с което да провери устойчивостта ни.

Но има някои неща, които можем да направим, за да се опитаме да направим бременността си по-лека и изпълнена с по-малко вредни рискове.

Внимавайте с диетата си

От голяма важност е да се следи стриктно за здравословното хранене. Шансовете да забременеете, ако желаете това, са много по-високи при правилна диета. Вредните храни трябва да бъдат стриктно избягвани за сметка на пресните плодове и зеленчуци, както и богатите на витамини, минерали и фибри храни.

Взимайте витамини

Ако спазването на здравословен режим на хранене представлява проблем за вас и не можете да изпълнявате задължително строгите предписания на диетичните планове, непременно приемайте допълнителни витамини.

Приемът на фолиева киселина също е важен за подобряване на фертилитета.

Правете си редовни прегледи преди да забременеете

Важни за здравословната бременност са регулярните консултации с гинеколог. Редовните посещения при лекаря ви са задължителни за ранно откриване на проблеми в репродуктивната система, инфекции и всякакви състояния, които биха могли да затруднят зачеването или да застрашат нормалното протичане на бременността.

Свързани статии

Тренирайте редовно

Една добра тренировъчна програма може да ви даде сила и издръжливост, които ще са ви нужни, за да издържите тежестта на плода. Упражненията помагат за облекчаване на болките в гърба и ставите, както и намаляват главоболието.

Освен това са полезни за справяне с безсънието. Пък и ще ви помогнат да влезете във форма по-бързо след раждането.

Тренировките намаляват стреса и облекчават напрежението, повишават настроението и подобряват кръвообращението.

Почивайте си редовно

Умората в първия и последния триместър от бременността е начинът на тялото да ви подскаже, че трябва да намалите темпото. Вслушвайте се в гласа на тялото си. Ако е нужно взимайте си нужната доза сън през деня за час-два.

Просто кажете „не“ на алкохола

Каквито и митове да се ширят относно бременността и алкохола, най-добре забравете за него. Дори да има минимални ползи от консумацията му, със сигурност вредите са повече. Не бихте искали да рискувате!

Спрете да пушите

Ако сте пушачка най-добре преустановете с цигарите. Дори това трябва да се направи много преди да заченете. Вредите от тютюнопушенето са безброй. То у величава риска от спонтанен аборт, малформации, преждевременно раждане и здравословни проблеми на детето в зряла възраст.

Ограничете кофеина

Консумацията на кафе и кофеинови напитки вреди на плода. Злоупотребата с кофеина води до безсъние, киселини в стомаха, които и без това са възможни по време на бременността, повишаване на кръвното налягане, нервност. Освен това кофеинът абсорбира желязото от организма, което може да предизвика поява на анемия.

Премахнете опасностите от средата

За да сте сигурни, че няма вредни и токсични вещества около вас, изхвърлете всички потенциално опасни препарати за почистване, химикали, тежки метали (например живачни термометри), биологични агенти, които биха могли да ви навредят по някакъв начин.

Внимавайте за пестициди и нитрати по плодовете и зеленчуците.

Посетете зъболекаря си

Зъбните инфекции и заболяванията на венците са предпоставка за поява на рискови възпалителни процеси в организма, които да предизвикат усложнения с бременността.

Коментирай