Бременност

Коремни спазми в началото на бременността – какво значат?

Какво причинява коремни спазми?

18.09.2014г. / 12 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В началото на бременността могат да настъпят доста неочаквани състояния, едно от които са коремните спазми. Те могат да се дължат на много причини.

Какво причинява коремни спазми?

Коремните болки и крампи в първия триместър са изключително общи и могат да се дължат на редица причини.

Най-честата е разрастването на маточната стена с растежа на плода. Това нарастване на тъканта може да причини спазми в ранните етапи на бременността.

В други случаи запек или задържани газове могат да причинят силни коремни болки. Това се случва, защото мускулите, кръвоносните съдове и ставите изпитват неприятно разпъване.

Свързани статии

Как да се справите с това състояние?

Лек масаж със стъклена бутилка с топла вода би се отразил добре, както и топла вана или душ. Не се плашете, ако забележите, че спазмите постепенно преминават към дясната страна и се появи усещане за подпиране отдясно. Това е така, защото плодът нараства, а матката има тенденция да се накланя надясно.

Ако усещате спазми в легнало положение, сменете позата или страната, на която сте легнали. Лекарите съветват да легнете на страната, на която изпитвате болка. Увеличете приема на течности и намалете храната. Хапвайте по малко, но по-често, за да сведете до минимум опасността от преяждане.

Има ли повод за притеснение?

Повечето спазми и стомашни болки в първия триместър не са повод за притеснение, но все пак те могат да са сигнал за нещо по-сериозно. Ако не се чувствате добре и изпитвате продължително време коремна болка, придружена със спазми, може да имате някакво заболяване, което не е свързано с бременността, например камъни в бъбреците, апендицит или инфекция на пикочните пътища.

Но ако спазмите са придружени с кървене или зацапване, това може да е признак на спонтанен аборт или извънматочна бременност. Посетете лекаря си възможно най-скоро.

Коментирай