Бременност

7 неща, които трябва да направите преди раждането

Запознайте се с основите на кърменето

02.10.2014г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

С настъпването на бременността вашият живот напълно ще се промени. Деветте месеца ще минат неусетно, затова всеки ден е добре да правите по нещо ново, което ще ви подготви за периода след раждането. Вижте 7 основни неща, които е добре да направите преди бебето да се роди.

Посещавайте клас за бременни и семинари за бъдещи майки

Тези класове за бременни са важни за бъдещите майки, защото могат да практикуват дишане и техники за релаксация. Те могат да бъдат посещавани и от татковците, което допълнително ще вдъхне увереност и спокойствие на бременната.

Въпреки потока от полезна информация в интернет и книгите за бременни, със сигурност ще имате куп лични въпроси, които ще искате да зададете на специалистите.

Запознайте се с основите на кърменето

Не очаквайте бебето просто да засуче и да започне храненето. И за двама ви това ще бъде процес на обучение. Понякога бебето започва да суче от първата минута, но нерядко кърмата не потича от гърдите, а това е ситуация на напрежение не само за майката, но и за бебето.

Купете литература, допитайте се до специалист или посетете семинари на тема кърмене. Важно е да знаете как да сложите бебето на гърдата, как да стимулирате отделянето на кърма, как да се грижите за гърдите и зърната си, какъв сутиен да носите още по време на бременността и след това и т. н.

Научете се да приготвяте пюренца

Само след няколко месеца вашето бебче ще се храни не само с мляко, но и с плодови и зеленчукови пюренца. Въпреки че не се изискват кой знае какви кулинарни умения за тяхното приготвяне, добре е да направите няколко теста и да си набавите подходящи рецепти за тях.

Подгответе ваша болнична чанта

Уверете се, че разполагате с най-необходимото за престоя в болницата, като нощница, бельо, лека козметика, интересна книга (в случай че ви останат сили и време за четене) и т. н.

Подгответе чантата за бебето

Вашето бебе също се нуждае от своята първа чанта в болницата. В нея трябва да има памперси, дрешки и бельо, шишенца, биберони и т. н. Попитайте наблюдаващия ви лекар какво още е необходимо да добавите в нея.

Намерете педиатър за вашето бебе

През първите седмици от раждането на бебето често ще посещавате или ще бъдете посещавани от педиатър. Хубаво е да потърсите водещ специалист, на когото знаете, че може да доверите здравето на вашето бебе. Попитайте ваши приятелки и близки или наблюдаващия ви лекар за препоръка на педиатър.

Свързани статии

Поглезете се и се грижете добре за себе си

Бременната не бива да престава да се грижи за себе си, да се забавлява. Това е важно, защото така се чувства спокойна, щастлива. Затова посещавайте масажи за бременни, гимнастика за бременни. Не забравяйте, че дни преди термина е особено важно да обърнете внимание на прическата, маникюра и педикюра, защото първите седмици няма да имате възможност да отделите време за тях.

Не забравяйте и за красотата на кожата на вашето тяло. Важно е всекидневно да я подхранвате с подходящи масла и козметика за бременни, за да подобрите нейната еластичност и да намалите риска от появата на стрии.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
XXL ( преди 9 години )
Първото и единствено нещо, което трябва да направите преди да родите ,е да забременеете. Най добре от мъж с който да живеете. Всичко останало е фантазии на глупави журналисти. Дори и нищо да не си подготвите, ще имате всичко при изписването- от баби, съпруг и братя и сестри и приятели разбира се. Живота е безценен и в негово име близките са готови на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар