Бременност

Светлината през нощта пречи на зачеването?

Как нарушеният сън и най-вече светлината през нощта повлиява плодовитостта?

04.10.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За много жени зачеването се оказва труден процес. Много млади двойки страдат от стерилитет или репродуктивни затруднения, затова е важно да се знаят и взимат предвид всички предпоставки, които биха могли да бъдат допълнителна пречка в този момент.

Според нови изследвания, оказва се, че една такава пречка е светлината по време на сън.

Според група американски учени, нарушаването на циркадните ритми и естествения биологичен часовник през нощта се оказва сериозна пречка за нормалното зачеване. Дори и най-слабата светлина през нощта може да се окаже вредна за производството на мелатонин.

Мелатонинът е хормон, секретиран от епифизната жлеза, който отговаря за контролирането на циркадните ритми и оказва сериозна роля върху успешното размножаване при хората, най-вече при жените.

Свързани статии

Мелатонинът се влияе изключително много от нарушаването на пълната тъмнина през нощта, което вреди на яйцеклетката и нейната плодовитост. Липсата на необходимото количество мелатонин влияе зле на регулирането на биологичния часовник.

Циклите светло-тъмно трябва да се случват по едно и също време и да не бъдат нарушавани, особено ако имате репродуктивни затруднения. Объркването на биологичния часовник засяга сериозно мелатонина. Той има връзка и с плода по време на бременността, особено в последния триместър.

Важно е за бременните жени и тези, които се опитват да заченат да следят за редовния си сън най-малко по 8 часа и то без прекъсване, свързано с осветени периоди, защото нарушаването на този ритъм предизвиква оксидативен стрес за яйцеклетките. Мелатонинът има антиоксидантни свойства и ги предпазва от свободните радикали, особено по време на овулацията.

Така че, сънят е хубаво нещо в много отношения, особено ако се случва на тъмно, както природата е отредила. Важно е не само за мозъка, за качествената почивка на организма и за правилното протичане на биологичните механизми, но и за по-лесното зачеване.

Ако не можете да спите през нощта, то поне избягвайте светлината под каквато и да е форма.

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )
iskam da vidia v o4ite na liubim 4ovek iskrenost , kogarto mi se kazva , 4e iska dete, za6toto ot tehni4eski izpalniteli , i polse - izvini me , izli6na si mi v jivota , imam si druga , koiato obi4am ,,,,A tova dete ? a sadbata mu ? a nujdata mu ot liubov i mai4ina grija ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар