Бременност

Ацетилсалициловата киселина предотвратява прееклампсия?

Дали тази лекарствена съставка може да спаси хиляди бременни от този риск?

26.10.2014г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Прееклампсията е сериозен проблем по време на бременността, който много силно застрашава здравето на майката и бебето. Тя представлява високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината, а тези симптоми представляват потенциална опасност за правилното развитие на плода.

Майките, които са бременни за първи път са малко по-склонни да развият прееклампсия, както и онези, носещи генетична предразположеност. При кръвни изследвания установяването на белтък в урината е сигнален показател, че е възможно развитието на такова усложнение.

За да се избегнат всички рискове за живота и здравето на майката и бебето, някои учени развили теорията, че малки дози ацетилсалицилова киселина всеки ден намаляват опасността от развитие на прееклампсия.

Изследването е проведено върху бременни жени, които били навлезли в 12-тата седмица. Давани са им минимални дози ацетилсалицилова киселина (75 мг) всеки ден. Резултатите показали, че рискът от развитие на прееклампсия се намалил с до 24% в сравнение с контролната група, които не приемали никакви лекарства.

Освен това, според учените, ацетилсалициловата киселина намалява и риска от преждевременно раждане.

Бременни жени, които имат изключително висок риск от прееклампсия:

  • Онези, които са развили това състояние при предишна бременност
  • Многоплодна бременност
  • Хронично високо кръвно налягане
  • Диабет тип 1 и 2
  • Бъбречни заболявания
  • Автоимунни заболявания

Тези изследвания не са напълно научно доказани и все още са плод на разработка. Не е напълно сигурно и как точно ацетилсалициловата киселина може да се отрази на бебето, макар и в ниска дозировка.

Свързани статии

Превенцията на тежкото състояние, каквото е прееклампсията, е важно за здравето на майката и бебето, но трябва да се вземат предвид и огромните рискове, които поначало тази лекарствена съставка носи.

Жените трябва да знаят, че ацетилсалициловата киселина дори и в ниска доза може да предизвика проблеми с развитието на бебето, тежък кръвоизлив по време на бременността или след раждането, както и отлепване на плацентата.

Прибягването до ацетилсалицилова киселина от жени във висок риск от прееклампсия остава под преценката на наблюдаващия бременността лекар.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Чудя се ( преди 9 години )
Ацетилсалицилова кисилина не е ли обикновеният аспирин?? Зашо просто не кажете -Аспирина би помогнал при тия и тия случаиОт редакцията: Да, благодарим. Но въпросът е леко комплициран, така да се каже. :-) Всички казвахме на белите хапчета в картонените кутии със зелено и бяло "Аспирин", едно време, но там пишеше "Ацетизал". И така, и двете са търговски имена, а пък веществото си е въпросната киселина. Ето го в тълковния речник даже е влязъл Аспиринът, като нарицателно с малка буква:"аспирин м. 1. Лекарство, което успокоява болките и намалява температурата [ацетилсалицилова киселина]; ацетизал. 2. Отделна таблетка, хапче от това лекарство. Вземи един аспирин. [чуж.]"Но в последно време такова голямо внимание се обръща на марки, права, търговски практики, че вероятно по навик избягваме да ги употребяваме. Утре като едното нищо някой ще предяви права, по-точно, ще каже, че нямаме права да използваме търговската марка "Аспирин" или "Ацетизал".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар