Бременност

Хиперемезис гравидарум – дано не ви се случва!

Какво представлява състоянието хиперемезис през бременността?

28.10.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички са чували за симптомите на сутрешно гадене и неприятните ситуации, свързани с него по време на бременността. Но има едно състояние, наречено хиперемезис гравидарум, което може да превърне началните месеци от бременността ви в абсолютен кошмар.

Това състояние представлява изключително тежко гадене, придружено с екстремно повръщане, което може да трае непрекъснато в продължение на часове. Рискът от животозастрашаваща дехидратация е много голям при това състояние.

Затова обикновено майките, страдащи от него, се наблюдават в болнични условия.

Последните изследвания сочат, че към това състояние има генетична предразположеност. Жените, чиито майки и баби са имали засилено сутрешно гадене имат по-голям риск от хиперемезис.

Тежката загуба на електролити и дехидратацията могат сериозно да засегнат здравето на майката и бебето, дори могат да предизвикат спонтанен аборт.

Симптоми на хиперемезис

  • Внезапна загуба на тегло
  • Напукани устни
  • Често уриниране – около 10 пъти на ден
  • Сухота в устата
  • Неспособност да задържите течност или храна – всичко се повръща

Средство за справяне с проблема поне в началото е витамин В6 като добавка и джинджифил. Ако симптомите не изчезнат, храненето може да стане невъзможно. Някои се нуждаят от специални лекарски грижи по време на лечението.

Свързани статии

Обикновено между 12 и 16 седмица състоянието отшумява, но дотогава трябва да се следи изключително щателно.

Все пак, не се притеснявайте предварително, че можете да страдате от тази тежка форма на сутрешно гадене. Само 5-6 % от жените страдат от хиперемезис в световен мащаб. За съжаление, лекарите не са установили напълно причините, поради които настъпва този проблем.

Жените, които са имали хиперемезис през първата си бременност имат по-голям риск от повторната му поява при следващи бременности.

Коментирай