Бременност

Консумацията на риба прави бебето по-умно?

Включвайте риба в менюто си по време на бременността

02.11.2014г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравето на бебето е най-важното за родителите. То се предопределя и от здравето на родителите и в голяма степен от здравословното и балансирано хранене по време на бременността на майката.

Хранителните навици на татковците са не по-малко важни. Техните гени се предават на детето и здравословното им състояние има огромно значение. Балансираната диета е определяща в голяма степен за бъдещото развитие на детето.

Всички родители искат децата им в бъдеще да бъдат не само здрави, но и умни и психически устойчиви в това трудно ежедневие. Яденето на риба по време на бременността доказано има положителен ефект върху здравето на все още нероденото дете, но има изключителни ползи за психическото му развитие и остротата на ума, установява едно проучване, проведено от датски учени.

Проучването обхваща 25 446 деца, пише BabyExpert. Изследването установило, че бебетата на жени, които са яли повече и разнообразна риба по време на бременността си, са родени с до 30% по-добро физическо състояние и психическо развитие. Бебетата били проследени в развитието им между 6 и 18 месечна възраст.

Свързани статии

Здравословната диета, включваща разнообразие от риба, не трябва да приключва с раждането – кърмаческият период е също толкова важен, колкото и бременността. В този период бебето получава важни хранителни вещества и съществени антитела чрез кърмата на майката и затова храненето е от огромно значение.

Диетата на майки в този период, която включвала голямо количество риба, довела до по-добро здравословно състояние и на бебетата между 6 и 18-месечна възраст отново приблизително с 30%, както и на по-устойчиво психическо развитие. Бебетата показали по-добри резултати за усвояване на различни умения, в сравнение с бебетата на майки, хранили се нездравословно.

Затова съветът на специалистите е да се набляга на рибата в тези два жизненоважни периода, но да се консумират с внимание риби, които имат по-високи нива на живак в месото си.

Коментирай