Бременност

Как окситоцинът ни помага при раждане?

Хормонът влияе на връзката между майката и бебето

07.11.2014г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Със сигурност сте чували за един от най-важните хормони, наречен окситоцин. Хормонът има редица положителни ефекти върху взаимодействието между майката и бебето. Участва в редица важни процеси.

Споделяме няколко любопитни факти за окситоцина, раждането и бебетата.

Най-високият връх на окситоцин в живота на една жена е точно след като бебето се роди.

Когато се осъществи контакт на кожа с кожа се увеличава отделянето на окситоцин. Такива моменти могат да бъдат първата прегръдка на майката с новороденото или докато таткото държи ръката на своята партньорка преди, по време или след раждането.

Когато наближи раждането някои жени избират да им бъде поставена епидурална упойка, за да намалят болката. Окситоцинът има способността да повишава прага на болката, което означава, че може и да не се нуждаете от епидурална анестезия.

За производството на кърма голяма роля играе хормонът на млякото – пролактин. Отделянето на пролактин до някаква степен е зависимо от нивата на окситоцина. Нивата на тези два хормона са силно взаимнозависими по време на кърмене.

Окситоцинът е онзи хормон, който помага на майките да си взаимодействат със своите бебета, особено през първите дни. Нивата на хормона корелират с размера на взаимодействие между майка и бебе.

По време на раждане отделянето на окситоцин предизвиква разширяване на шийката на матката и влагалището, а също така и увеличава последващите контракции.

Окситоцинът се освобождава в импулси. Когато бебето суче, задейства тези импулси, което подобрява отделянето на кърма.

Има редица фактори, които могат да повлияят на отделянето на окситоцин. Един от тях е стресът. Стресът може да потисне отделянето му. Но когато усещате подкрепата на любимия човек, близките и сте заобиколени от една спокойна среда, може да се радвате на ползите на хормона.

Свързани статии

Окситоцинът помага на организма да използва хранителните вещества, които получавате чрез храненето, да се прехвърлят в майчиното мляко, а също така и за плода по време на бременността.

Окситоцинът има преки ефекти върху растежа на мозъка, особено на неокортекса на новороденото.

Човешкото тяло освобождава окситоцин не само по време на раждането и кърменето. По време на оргазъм както жените, така и мъжете се радват на действието на хормона. Още една причина да правите по-често любов дори и през бременността.

Коментирай