Бременност

Какво е нормално и какво не при бебешкото ако?

Кръвта в пелените винаги изисква внимание

08.11.2014г. / 10 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато се появи бебе, без значение дали е първородно или не, майките имат своя дълъг списък с въпроси и притеснения, свързани с отглеждането му.

Когато сменяте пелените на бебето, освен подсичането на бебешката кожа, ще ви направи впечатление и това колко често ака бебето и какви са изпражненията му. Какво е нормално и какво не при бебешкото ако?

Мекониум

С терминът „мекониум“ специалистите наричат първите отделени изпражнения на бебето след раждането. Те са резултат от веществата, приети от бебето в утробата на майката, като околоплодната течност, слуз, лануго (косъмчета, които покриват тялото на плода). Тези изпражнения нямат миризма, а на цвят са тъмни, почти черни и имат лепкава текстура.

Ако кърмите бебето си, неговите изпражнения ще бъдат оцветени в жълто и понякога със зелен оттенък. Имат кремообразна текстура и слаба миризма.

Когато бебето се храни с изкуствено мляко

Бебетата, хранени с изкуствени млека, отделят по-гъсти изпражнения. Те са кафяви, понякога примесени с жълт и зелен цвят. Миризмата им е особена и по-остра от изпражненията на бебета, хранени само с кърма.

При запек

Трябва да знаете, че бебетата също страдат от запек. Запекът носи дискомфорт на бебето и обикновено възниква при захранване на бебето с по-твърда храна или от непоносимост към кърмата или изкуственото мляко. Добре е да се консултирате с вашия педиатър.

Диария

Диарията може да възникне при наличието на инфекция, от храна, мляко. Има остра миризма, жълтеникава на цвят е. Ако бебето ви има диария повече от 24 часа, също се налага консултация със специалист.

Добавки с желязо

Ако на растящото бебе по някаква причина се е наложило да му дадете добавки обогатени с желязо, изпражненията му може да придобият тъмнозелен или черен цвят. Но ако бебето ви не приема такива добавки, а изхожда много тъмни изпражнения, добре е да се консултирате с педиатър.

Когато бебето приема твърда храна

Веднага след като бебето започне да консумира твърда храна, вие ще забележите промяна в изпражненията му. Тази промяна ще бъде особено забележима, ако до момента сте кърмили бебето си, защото те ще придобият силна миризма.

Свързани статии

Когато бебето започва да се захранва с по-твърда храна се променя и текстурата на акитата. Те стават по-плътни и тъмни на цвят. Добре е да знаете, че някои храни имат оцветяващ ефект, като цвеклото, тиквата, морковите, боровинките, царевицата. Те могат да променят цвета на изпражненията.

Кръв в пелените

Кръвта в пелените винаги изисква внимание. Тя може да бъде яркочервена или почти черна. Кървенето може да е причинено от хранителна алергия, бактериална инфекция или малко разкъсване на ануса при изхождане (особено ако бебето има запек).

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати