Бременност

Болка при разтягане на маточните сухожилия

Опасна ли е?

13.11.2014г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността могат да се получат различни неприятни състояния, някои от които доста болезнени. Такова болезнено състояние е разтягането на маточните сухожилия. Около матката има кръгли сухожилия, които имат за задача да придържат органа на мястото му, особено докато вътре има развиващ се плод.

Какво представлява болката, причинена от разтягане на маточните сухожилия?

Кръглите сухожилия, обхващащи матката, имат функцията да придържат матката, докато тя нараства по време на бременността. Сухожилните връзки се разтягат при нарастването и това може да предизвика силна болка. Болката може да се усеща от едната или от двете страни на корема. Обикновено се забелязва през втория или третия триместър.

Болката може да е тъпа, но може и да е силна и пронизваща. Може да промени позицията си, а може и да се провокира от различни дейности – кашляне, ставане от стола или леглото, преобръщане в легнало положение или друга физическа активност.

В някои случаи болката може да започва от слабините в дълбочина и да се разпространява нагоре към корема или навън към бедрата.

Болката е вътрешна, разбира се, но ако трябваше да я проследите мислено по кожата, тя би изглеждала като контур на бикини или по-скоро изрязан бански.

Кога трябва да потърсите помощ?

По принцип, ако болката в тази област е провокирана от разтягането на сухожилията на матката, спазмите са резки и не продължават повече от няколко секунди или докато трае действието ви, което е предизвикало болката, например ставане или лягане.

Свързани статии

Този вид болка е често срещан дискомфорт по време на бременността. Но коремната болка, особено силната, може да е признак на по-сериозно състояние и затова не трябва да се подминава. Ако болката продължи твърде дълго, посетете лекар, защото има опасност да е симптом на преждевременно раждане, прееклампсия, отлепване на плацентата или апендицит.

Също така не се колебайте да потърсите лекарска помощ, ако:

  • Силните болки или спазми продължават повече от час или предизвикват контракции. Дори ако болка липсва, а налице са само контракции без да е дошло време за раждането.
  • Болки ниско долу в основата на гърба, за които смятате, че няма явна причина. Също така увеличаването на налягането в областта на таза е състояние, на което трябва да се обърне внимание, защото бебето може да е слязло прекалено ниско към родилния канал.
  • Вагинално кървене, зацапване ли промяна във вида или количеството на вагиналния секрет.
  • Треска, втрисане, отпадналост, гадене или повръщане.
  • Болка или парене при уриниране.

Ако нито едно от гореспоменатите състояния не е налице и ако след прегледа сте се уверили, че болката е причинена от разтягане на маточните сухожилия, просто се отпуснете и се опитайте да си починете. Релаксирайте тялото и не правете резки движения, които могат да причинят болка и допълнително обтягане на сухожилията.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
keti82@mail.bg ( преди 7 години )
neznam kak kogo da se obarna za savet,pro4etoh tazi statiq no pak ne mi dava info za tezi bolki koito imam,a te sa dosta silni i prez opredeleno vreme,nisko doly sa v korema,vse edno ti rejat meso otvatre,hodih na pregled i ni6to,a pravim opiti da zabremeneq,dali e taka nemoga da ostanovq sega ima o6te 5-6 dni,kajete mi imam li povod za radost ili za pritesnenie...blagodarq predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар