Бременност

Някои митове и факти за бременността

Мит: Сексът по време на бременност е забранен

17.11.2014г. / 15 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато жената зачене, винаги се запознава с разнообразна информация за това какво се препоръчва и какво трябва да се избягва през деветте месеца. Понякога тази информация и съвети от страна на близки могат да бъдат объркващи. Вижте някои митове и факти свързани с бременността.

По време на бременност жената трябва да приема специални хранителни добавки. Факт!

Бременната се нуждае от достатъчно количество витамин D както през всеки неин ден от бременността, така и по време на кърмене. Също така още отпреди момента на зачеване тя трябва да приема фолиева киселина, а по време на бременността, за да предпазите бебето от дефекти на гръбначния мозък.

Освен препоръчваните от лекар хранителни добавки, се препоръчва консумацията на много плодове и зеленчуци, риба, чисти белтъчини и висококачествени въглехидрати.

Не се препоръчва консумацията на фъстъци. Погрешно!

Много бременни жени избягват консумацията на фъстъци и други ядки по време на бременност. Според редица проучвания ядките могат да намалят риска от развитието на различни видове алергии, включително и хранителни такива на по-късен етап от живота.

Също така ядките са богати на полезни витамини и минерали важни за здравето на майката и бебето.

Забравяте по-често. Истина!

Учени от университета на Нов Южен Уелс в Австралия съобщават, че бременните жени е възможно да забравят по-често от нормално. Също така много жени страдат от проблеми с паметта и година след раждането. Учените не знаят защо това се случва, но се съмняват, че липсата на сън играе роля.

По време на бременност трябва да се откажете от кафето. Погрешно!

Може да се наслаждавате на ароматната чаша кафе, но бъдете внимателни с количеството, което приемате на ден (не бива да консумирате повече от две чаши кафе или чай).

Твърде многото кофеин (който си набавяте не само от кафето, но от консумацията на чай, кола, шоколад) може да наруши качеството на съня.

Според учени приемът на повече от 200 мг на ден кофеин увеличава риска от спонтанен аборт.

Свързани статии

Физическата активност е полезна за бременните. Факт!

Ако сте били активни с физическите упражнения преди забременяването, няма причина да не продължите и след зачеването, разбира се с по-умерени темпове. Не забравяйте да пиете достатъчно течности по време и след спорт, за да намалите риска от дехидратация.

Физическата активност по време на бременност може да намали редица неразположения като мускулните крампи, болките в гърба. Ще ви помогне да спите спокойно, да имате повече енергия и леко раждане.

Сексът по време на бременност трябва да се избягва. Погрешно!

Ако бременността ви протича без усложнения, няма причина с партньора ви да не правите любов. По време на полов акт притокът на кръв се увеличава към областта на таза, което се смята, че е добре за бебето. Освен това плодът е добре защитен и няма как да го нараните.

Коментирай