Бременност

Замайване и припадъци през бременността

На какво могат да се дължат?

18.11.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Не е необичайно да изпитвате замаяности световъртеж по време на бременност. Когато сте бременни, сърдечносъдовата система претърпява драматични промени. Пулсът се покачва, сърцето изпомпва повече кръв на минута и количеството кръв в тялото се увеличава средно с до 40-45%.

По време на нормална бременност, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане постепенно се понижава, достигайки най-ниската си точка в средата на бременността. След това започва да възвръща нормалните си стойности.

През повечето време сърдечносъдовата и нервната системи са в състояние на постоянно приспособяване към промените в тялото, мозъка и отделните системи. Понякога те не се адаптират достатъчно бързо към тези промени и оттам се получава тази замаяност. Може да се стигне дори до припадък.

Какво можете да направите при виене на свят по време на бременността?

Първото нещо, което можете да направите, е да легнете, за да сте сигурни, че няма да нараните себе си и бебето, падайки по гръб или по корем. Ако нямате възможност да легнете, седнете и опитайте да сложите глава между коленете си.

Легнете на лявата си страна, за да увеличите притока на кръв към сърцето си и по този начин към мозъка. Това ще подобри оросяването на мозъка и тъканите с кислород. Това ще ви предпази от припадък и ще облекчи замайването.

Кои са най-честите причини за замайване?

Рязко и бързо изправяне

Когато сте седнали, кръвта се застоява повече в долните крайници. Ако тялото не е в състояние да се възстанови от рязката промяна, настъпва замаяност, защото кръвта се връща прекалено бързо към сърцето и обратно към краката.

Избягвайте да ставате от седнало или легнало положение прекалено рязко. Винаги внимавайте и го правете плавно. Също така опитайте да разклатите двата крака едновременно, за да предизвикате раздвижване на кръвообращението.

Свързани статии

Носете стегнати чорапи. Това може да помогне за подобряване на циркулацията на кръвта.

Лежането по гръб може да утежни нещата и да влоши състоянието ви. Нарастващата матка забавя допълнително кръвообращението като компресира долната куха вена, както и тазовите съдове.

За да избегнете този проблем е добре да лежите на лявата си страна, вместо по гръб. За допълнителен комфорт можете да си добавите възглавница, на която да подпирате тежестта си в предната част на тялото.

Недостатъчна хидратация

Ако не пиете достатъчно течности и не се храните питателно и здравословно, тялото ви може да страда от този начин на живот. Световъртежът е симптом, че изпитвате трудности с адаптирането на организма.

Анемия

Ако сте анемични, имате по-малко кръвни клетки, които да пренасят кислород към мозъка и други важни органи, това може да доведе до замаяност. Недостигът на желязо е най-честата причина за световъртеж. В такива случаи трябва да се наблегне на диета, богата на желязо.

Хипервентилация

Ако се стараете да поддържате форма по време на бременността и практикувате някаква физическа активност, трябва да знаете, че прекалено интензивната тренировка може да доведе до учестяване на дишането. Ако това премине допустимите граници, мозъкът се пренасища с кислород и вие започвате да усещате замайване.

Коментирай