Бременност

Задух по време на бременност

На какво се дължи и в какво може да прерасне?

28.11.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността често се случва поява на задух и усещане за невъзможност за поемане на дъх. Много жени изпитват този дискомфорт. Може да се забележи в началото на бременността, но е по-характерно за напредналите месеци.

Състоянието е провокирано от факта, че тялото има нужда от повече кислород. Организмът се опитва да се адаптира към промените, развиващи се с напредване на бременността и оттам се получава това усещане за недостиг на кислород и задъхване.

Увеличаването на нивата на хормона прогестерон по време на бременността пряко засяга белия дроб и стимулира дихателния център в мозъка. Така броят вдишвания може да се увеличи. По този начин организмът се старае да подсигури на бебето необходимото количество кислород.

С нарастване на матката в следващите месеци от бременността, притискането на диафрагмата става все по-осезаемо. Така дишането се затруднява и може да се появи задух и невъзможност за поемане на дълбок дъх. Положението се утежнява ако носите бебето си по-високо или ако имате високи нива на околоплодна течност.

Има ли нещо, което можете да направите?

Това усещане за недостиг на въздух в повечето случаи е безобидно, но все пак ако се проявява прекалено продължително и с утежняващи симптоми, трябва да се консултирате с лекар, за да се изключат възможни други потенциално опасни състояния.

Свързани статии

Когато лежите можете да се подпирате с допълнителни възглавници, за да получите известно облекчение.

Ако сте седнали и получите задух, изпънете рамене назад и изправете добре гръбнака. Така ще дадете възможност на белия дроб да се разшири колкото е възможно. След като родите дишането ви постепенно ще се върне в нормални граници.

Може ли задухът да е сериозен проблем?

Да, може. За съжаление, ако получите респираторно заболяване като астма или пневмония, недостигът на въздух може да стане доста сериозен проблем.

Промените в съсирването на кръвта също могат да затруднят дишането. Съществува риск от поява на тромб, който да запуши кръвообращението. Затова при внезапно силно затруднение при нормално дишане потърсете лекарска помощ.

Кога още трябва да потърсите помощ:

  • Астматичен пристъп
  • Учестено дишане
  • Ускорен пулс, сърцебиене, слабост
  • Болка в гърдите или болка при издишване
  • Синкав оттенък около устните, пръстите, ръцете, краката
  • Паник атака при опит за поемане на въздух
  • Упорита суха кашлица, придружена със студени вълни, тръпки или кашляне на кръв
Коментирай