Бременност

Нужен ли е високият холестерол през бременността?

И за какво?

01.12.2014г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Високият холестерол е бич за сърдечносъдовата система. Той е в основата на много заболявания и ако не се контролира, може да доведе до сериозни последствия. По време на бременността прекалено високите нива на холестерол също са проблем, но повишаването му е нормално.

Високите нива на холестерола по време на бременността са необходими, за да се произведат достатъчно количества от стероидните хормони естроген и прогестерон, които са жизненоважни за израстването на плода до раждането.

Бебето използва холестерола, за да развие мозъка и крайниците си. Майката, плацентата и фетусът си разменят специфични ензими помежду си, като видоизменят холестерола във функционални хормони.

Нивата на холестерола се увеличават значително през втория и третия триместър като към края на последното тримесечие постепенно се връщат към нормалните референтни граници.

Кардиолозите препоръчват нивата на лошия холестерол при бременните жени да се следят стриктно, защото се взима предвид вероятността стойностите им да се покачат от само себе си по време на бременността и то с до 50%. Хубавото е, че и добрият холестерол расте.

Свързани статии

По принцип не се препоръчва лечение на високите нива на холестерол през бременността, освен ако те не са екстремно високи. Ако това се наложи, внимателно се прави оценка на риска за плода, тъй като лекарствата не са безобидни.

Високите нива на холестерол по време на бременността могат да доведат до хипертония, което може да застраши живота на майката и бебето. Ниският холестерол пък може да доведе до преждевременно раждане или раждане с прекалено ниско тегло.

Проучванията показват също, че лекарствата, предписвани за понижаване на холестерола имат вредни действия за развитието на бебето. Резултатите от проучванията все още са в етап на анализиране, затова няма категорично мнение по въпросите за вредите и въздействието на тези лекарства. Но съмненията са достатъчни, за да се избягва употребата им.

Най-добрите начини за поддържане на допустими стойности на холестерола си остават здравословната храна и движението. Яжте балансирана храна, спазвайте добра физическа активност, избягвайте наситените мазнини, консумирайте повече зеленчуци, фибри и плодове.

Коментирай