Бременност

Ако сте бременна, не яжте тези храни!

Потенциално опасни продукти по време на бременността

03.12.2014г. / 13 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността всичко, което влиза в устата ви, се отразява и на вашето бебе. Затова трябва да се имат предвид опасностите, които някои храни крият. Някои продукти крият реални рискове от отравяне не толкова за вас, колкото за крехкия живот, който носите в себе си.

За да сте в безопасност заедно с бебето ви, разберете кои продукти трябва да се избягват по време на бременността или кои храни трябва да ограничите.

Месо

Не става дума за всички видове месо, а най-вече за преработеното. Колбасите и деликатесните меса са сред най-рисковите по време на бременността. Пуешкото и пилешкото месо също не са за предпочитане, защото знаем, че в тях често могат да се открият хормони на растежа, които ще повлияят зле на развитието на вашето бебе.

Деликатесите, приготвени от сурово месо, като тартар или веяно (сушено) месо трябва да се избягват напълно. Те зреят благодарение на бактерии, които имат съмнително влияние върху оформящия се организъм на бебето.

Пастети, консервирани меса, кренвирши също влизат в графата „забранени“.

Риба

В някои морски и океански видове риба има повишени количества живак, който е истинска отрова за организма не само на бебето, но и на майката.

Лефер, щука, сьомга, пъстърва, кралска скумрия, акула, риба меч са сред първенците по високо съдържание на живак.

Пушените риби са не по-малко вредни през бременността. Избягвайте консумацията на пушена треска, пушена сьомга, пушена скумрия, пъстърва, пушена риба тон или бяла риба. Пъстървата и бялата риба са подходящи за бременни, но в натурален вид, за предпочитане печени на скара или на фурна.

Любителките на сушито ще трябва да се въздържат докато са бременни, защото в него има сурова риба. Не се предоверявайте на готвачите в ресторантите – нямате пълни гаранции за годността и чистотата на суровата риба в сушито.

Морските дарове също трябва да се консумират с повишено внимание. А най-добре е да не се консумират.

Свързани статии

Сурови яйца

В някои сладкиши се използват сурови яйца, например тирамисуто. Имайте го предвид, ако ви предложат такова изкушение, докато сте бременна. Някои маслени бисквити, дресинги за салати, сос Холандез, майонеза и всякакви други домашно приготвени вкусотии могат да съдържат сурови яйца.

Мляко и млечни продукти

Те не са забранени, защото бременните жени имат нужда от полезните хранителни вещества в тях. Но ако не са пастьоризирани, не бива да се ядат от бременни жени.

Избягвайте сирена и кашкавали от сорта бри, синьо сирене (в тях се съдържат множество живи дрожди, които биха могли да навредят на бебето), фета и панела.

Плодове и зеленчуци

В никакъв случай не ги изключвайте от диетата си, напротив. Трябва само да избягвате да хапвате плодове и зеленчуци, които не са добре измити, както и прясно изцедени сокове, освен ако не сте ги приготвили вие, след като сте измили продуктите добре.

Коментирай
Свободно време