Бременност

Сърбеж в краката при бременни – нормално ли е?

За какво говори сърбежът по краката?

17.12.2014г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сърбеж в краката и стъпалата по време на бременност може и да ви звучи като някаква глупост, но той съществува. Обикновено сърбеж през бременността може да се появи най-вече по корема, но ето че и други части от тялото могат да бъдат засегнати.

Какво предизвиква сърбежът по краката през бременността?

Това обикновено се дължи на хормоналните промени в тялото на майката. Повишаването на температурата на тялото също е от значение.

Тялото произвежда по-голямо количество естроген през цялата бременност. Той може да се окаже един от главните виновници за поява на сърбеж.

С напредването на бременността, базалният метаболизъм се забързва. Заедно с това температурата на тялото се увеличава. Така притокът на кръв към краката се засилва и топлината ви кара да ги усещате по-горещи. Краката се потят по-често поради този факт, а оттам се получава и сърбежът.

Нормално ли е да усещате сърбеж по време на бременност?

Да. Това състояние се случва на много голяма част от бременните жени. Не само сърбежът, но и другите проблеми с краката като мазоли, миризма, изпотяване, тежест, са нормални през бременността. Особено в последния триместър трябва да се настроите за евентуалната им поява.

Свързани статии

Какво означава, ако сърбежът е наистина непоносим и болезнен?

Ако сърбежът започне да обхваща цялото тяло и интензитетът му се увеличи, тогава трябва да посетите лекар незабавно. Има редица усложнения, за които може да подсказва този симптом. Това са импетиго, холестаза, дерматитис херпетиформис.

Как да се справите със сърбежа по краката?

Накиснете краката в солен разтвор с топла вода. Постарайте се да хидратирате кожата на краката много добре, защото те са много склонни към изсъхване.

Подберете удобни обувки, които няма да предизвикват допълнително смущение. Ако обувките са прекалено тесни, температурата на краката ще се повиши допълнително, което ще е още по-голяма предпоставка за изпотяване и утежняване на сърбежа.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати