Бременност

5 ясни знака, че сте в овулация

Кога е най-удобният момент за зачеване?

19.12.2014г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ключът към зачеването е овулацията. Забременяване може да стане и в останалите периоди от месечния цикъл, но по време на овулацията шансовете са най-големи. Ако разпознавате добре сигналите, които тялото ви изпраща, когато овулирате, зачеването може да се окаже по-лесно, отколкото мислите.

По какво да разпознаете кога е настъпила овулацията ви? Представяме ви 5 от най-ясните знаци.

Увеличение на цервикалната слуз

Когато сте в овулация, тялото ви повишава по естествен път цервикалната слуз. Не бива да я бъркате с някакво течение от възпалителен характер. Разликата с този вид течения, е че те обикновено се характеризират с миризма, цвят и повишен сърбеж.

При овулацията секрецията на цервикална слуз се повишава в средата на менструалния цикъл. Това улеснява половия акт, защото организмът по естествен път се подготвя за евентуално зачеване. В тези моменти желанието ви за секс може също да се увеличи.

Това се дължи на повишената секреция на феромони в организма.

Шийката на матката се движи напред

Ако имате проблеми със зачеването, проверката на шийката на матката може да се окаже полезна за вас. Просто проверете с пръст вътре във влагалището шийката на матката. Когато не сте в овулация, тя е по-твърда и затворена и обратното – когато овулирате, матката се подготвя да получи семенната течност като се разтваря леко, а стените на входа й са по-меки.

Свързани статии

Едностранна болка в яйчниците

Този симптом се изпитва от много жени по време на овулация. Характерната болка в единия яйчник подсказва, че той се подготвя за оплождането.

Температура

Измерването на температурата е важно, когато се опитвате да забременеете. По време на овулацията, базалната температура се повишава леко. Това е ясен показател, че сега е моментът да опитате.

Нивата на LH хормона скачат

Днес се продават удобни тестове за измерване на овулацията. Те действат по подобен на тестовете за бременност принцип. По време на овулация, нивата на хормона LH (хутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор) се повишават. Това е ясен знак, че подходящият за зачеване момент е настъпил.

Коментирай