Бременност

Секциото и алергиите – каква е връзката?

Защо секциото може да пречи на развитието на имунната система?

16.01.2015г. / 15 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Множество медицински експерти забелязват рязкото покачване на детските алергии в световен мащаб през последните няколко десетилетия.

По въпроса са проведени доста изследвания. Като един от главните виновници, според специалистите, се очертава цезаровото сечение. Факт е, че и то става все по-популярно напоследък.

Според проучванията, публикувани в научно списание Gut, децата, които са родени със секцио, са много по-склонни да развият някаква алергия. Това се дължи на по-малкия брой полезни бактерии в чревната флора на тези бебета, което означава, че съпротивителните им сили срещу различни алергени са по-слаби.

До момента, в който раждането започне, червата на бебето са напълно стерилни. След като то навлезе в детеродния канал, в чревната му флора започват да навлизат многобройни микроорганизми, да се заселват и да образуват колонии в храносмилателния тракт.

Свързани статии

Смята се, че с помощта на тези полезни бактерии се развива и имунната система през първите години от живота.

Ако преминаването на бебето през детеродния канал не се случи, чревните бактерии се оказват значително по-малко, което носи рискове за здравето на детето. Оттам идва и вероятността то да не може да изгради съпротивителни механизми срещу различните алергени.

Затова специалистите съветват майките, родили с цезарово сечение, да се консултират с личните си лекари по въпроса за подпомагането на развитието на имунната система на бебето. Важно е да се обмисли храненето на бебето, захранването с твърда храна и най-вече разнообразието от хранителни вещества.

Коментирай
Свободно време