Бременност

Митове за зачеването и плодовитостта

Разпространени заблуди, на които много хора вярват

26.01.2015г. / 14 34ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора си мислят, че да заченеш е лесно – просто спираш да се предпазваш и готово! Да, обаче истината е друга. Не всички хора са такива щастливци. В последно време все повече млади двойки имат репродуктивни проблеми, които значително забавят и намаляват шансовете за зачеване.

Запознайте се с най-разпространените митове и заблуди по отношение на зачеването.

Мит – Приемът на противозачатъчни в продължение на много години прави зачеването много трудно.

Изследванията до този момент не са установили подобна закономерност. Дългосрочната употреба на хормонален контрацептив би могла да има вредни ефекти върху други системи в организма.

Но обикновено след спирането на противозачатъчните жените зачеват в идните няколко месеца.

Трябва да се има предвид, че с всяка изминала година шансовете за зачеване намаляват с около 3%, което е в основата на затрудненията в забременяването.

Мит – Лубрикантите и слюнката не увреждат сперматозоидите.

Лубрикантите могат да бъдат големи помощници в спалнята, но някои от тях са вредни за спермата заради състава си. Някои вещества в тях влияят зле на сперматозоидите, като значително намаляват броя и качеството им.

Мит – Зеленият чай помага за подобряване на плодовитостта.

Това твърдение не е доказано медицински. Според специалистите, със зеления чай не трябва да се прекалява, тъй като често в него се съдържа и кофеин, който вреди на плодовитостта.

Затова вместо да се наливаме с големи количества зелен чай е по-важно да спортуваме и да се храним редовно и най-вече правилно, за да улесним зачеването.

Мит – Облеклото и бельото нямат значение за плодовитостта.

Всъщност, колкото по-тесни дрехи и бельо носите, толкова по-зле се отразява това на репродуктивните органи. Това важи най-вече за мъжете.

Прилепналите боксерки и панталони, които притискат тестисите към тялото, вредят на спермата. Топлината на тялото и триенето загряват допълнително скротума, което уврежда качествата на сперматозоидите.

Свързани статии

Мит – Правете секс всеки ден, за да забременеете по-бързо.

Научните факти обаче говорят друго. Сперматозоидите живеят вътре в матката в продължение на 72 часа, тоест трябва да им се даде известно време, за да успеят да стигнат до заветната цел. Затова твърде честите сексуални контакти просто не са необходими.

На всичкото отгоре по-честите сексуални контакти намаляват броя на сперматозоидите и ги изтощават.

Мит – Някои пози увеличават възможността за зачеване.

Много игриво и закачливо звучи. Пък и ако досега ви е мързяло да експериментирате в леглото, сега е моментът да го направите! Да, обаче това твърдение не почива на абсолютно никакви доказателства.

Секс позите нямат никакво значение при зачеването. Още по-жестоката истина е, че вманиачаването в изпълнението на точната завъртяна поза намалява страстта и желанието за секс.

Коментирай