Бременност

Прости начини за увеличаване на плодовитостта

Как да стимулирате фертилитета без медикаменти?

28.01.2015г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Готови ли сте за бебе? Ако сте се решили на тази важна и сериозна стъпка, вероятно очаквате чудото да се случи като с магическа пръчка – спирате да се предпазвате и готово!

Да, ама не! За съжаление, все по-често се случва дори младите двойки да изпитват репродуктивни затруднения. Преди да се отчаете или да си втълпите, че нещо не ви е наред, опитайте тези съвети за подобряване на плодовитостта!

Вземете пренатални витамини

Подхранването на организма е много важно във всяко отношение. Здравословното хранене е важно преди и по време на бременността, но често пъти то не е достатъчно. Затова е добре да се консултирате с лекаря си какви добавки биха били подходящи за вас.

Най-добре е да взимате омега-3 мастни киселини и витамин В6 – те доказано увеличават плодовитостта.

Хванете точното време

Опитайте се да проследите кога е вашето време за зачеване. Пресмятайте овулацията си и настройте интимния си часовник според нея.

Обикновено около деня на овулацията има прозорец, който трае приблизително 5-6 дни. В това време шансовете ви също са увеличени.

Пропуснете лубриканта

Лубрикантите може и да са полезни в леглото в много отношения, но ако се опитвате да заченете, не ги ползвайте. В тях има съставки, които увреждат спермата и намаляват продуктивността й.

Ако все пак не можете без тях, изберете много внимателно лубриканти с неутрално pH или такива на водна основа.

Намалете кофеина

Ако трябва да избирате между кафето и секса, кое бихте предпочели? Сигурни сме, че повечето от вас не биха се лишили нито от едното, нито от другото. Но когато се трудите за бебе, трябва да знаете, че кофеинът намалява шансовете ви за зачеване.

Злоупотребата с кофеина води до възпрепятстване на зачеването. Много хора прекаляват с него, без да си дават реална сметка за това. Не е достатъчно само да редуцирате броя кафета през деня – трябва да се ограничите и откъм кофеин-съдържащи продукти като газираните напитки и шоколада.

Не увеличавайте тренировките си

Поддържането на добра форма е много важно, но ако се опитвате да забременеете, недейте да прекалявате с тренировките. Опитайте се да се кротнете малко, да дадете време на организма ви за почивка и освобождаване от стреса.

Свързани статии

Намалете алкохола

Не е нужно да ставате пълен въздържател. Достатъчно е да внимавате в количествата и да не се отпускате прекалено в петък и събота вечер. Прекалената рестрикция също не е решаване на проблема, тъй като увеличава нивата на стреса.

Просто се придържайте към правилото – 2 до 4 чаши вино на седмица и не повече от 5 чаши бира.

Опитайте да се успокоите

Релаксирането на нервната система е много важно. Направете го както намерите за добре – чрез йога, приятни любими занимания, спорт, разходки сред природата – няма значение какъв ще е избраният метод, важен е резултатът.

Колкото по-високи са нивата на стрес, толкова по-ниски са шансовете ви за зачеване, затова работете в посока релакс.

Коментирай