Бременност

Рибеното масло неутрализира вредите от живака в рибата?

Как точно рибеното масло и омега-3 мастните киселини преборват вредите от живака?

03.02.2015г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има най-различни проучвания, свързани с консумацията на риба и здравословните й ползи за организма. Има също и изследвания, които представят рибата като вид рискова храна, заради наличието на живак в някои видове и различната концентрация на този вреден метал в тях.

За бременните жени консумацията на риба е най-рискова, тъй като опасността от това да наситят плода с вредното действие на живака е най-сериозният довод да се ограничи рибата в диетата.

Ново проучване установява, че изобилието на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, могат да неутрализират всички негативни ефекти от излагането на живак, внесен в организма чрез рибата.

В продължение на поколенията рибата е смятана за здравословна храна с ниско съдържание на мазнини. Но още през 1970 година здравни експерти откриват наличието на различни количества живак в рибата и изразяват съмненията си, относно вредите за хората като цяло, но най-вече за бременните жени и техните бебета.

Към 2000 година Американската агенция по храните и лекарствата официално предупреди бременните жени, че трябва да ограничат потреблението на риба заради потенциалния риск от отравяне с живак.

Най-новите доклади на агенцията обаче допускат риба в менюто 2-3 пъти седмично. Освен това вече е научно доказано, че някои видове риба имат много ниски нива на живак, което ги прави подходящи за консумация от бременни жени.

Такива са сьомгата, рибата тон, сомът, треската, скаридите. Рибите с най-високи нива на живак са акула, риба меч, царска скумрия. Те трябва да се изключат от менюто на бременната.

Едно ново изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition (Американско списание по клинично хранене), проведено от здравни експерти, дава по-близък поглед върху рибата и живака и поставя под съмнение досегашните проучвания.

Свързани статии

Най-странното е, че учените дават за пример Сейшелите, верига острови в Индийския океан, където прехраната е съставена предимно от риба. Там бременните жени консумират около 12 порции риба на седмица, което е 4 пъти повече от препоръчителната доза от Американската агенция по храните и лекарствата.

Още по-странното е, че изследователите са проследили 3 поколения бременни жени и техните деца и не са открили никакви доказателства за връзката между излагането на живак и нарушенията в развитието на новородените бебета.

Учените смятат, че в основата на това несъответствие е наличието на полезните омега-3 мастни киселини в месото на рибата. Те противодействат на потенциалните вреди от живака в рибата.

Затова се препоръчва взимането на добавка рибено масло по време на бременността. Ако все пак се страхувате от рисковете, които живакът носи, не се лишавайте от ползите, които рибата дава. Просто си ги набавете от рибеното масло.

Коментирай