Бременност

Неудобни въпроси, които искате да зададете на гинеколога си?

Бременността е пълна с неудобства и страхове

09.02.2015г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има толкова неудобни теми и въпроси по време на бременността, които много жени се страхуват да зададат на гинеколога си.

Тогава е времето, в което трябва да се отпуснете и да задавате всички неудобни въпроси, за да се подготвите добре за предстоящата промяна. Ако все още се притеснявате да попитате лекаря си, ние ще ви помогнем с някои от най-често срещаните срамни въпроси, които тормозят бременните жени.

„Има ли опасност да се изпусна по голяма нужда по време на раждането?“

Жените са чували за този срамен факт, който се случва на мнозина. Плашещо е да знаеш, че има опасност да се изложиш по този начин.

Това се случва, защото ректумът се намира точно под натиска на матката. При натиск е възможно провокиране на изхождане. Затова по правило се прави прочистване на червата преди раждане чрез клизма.

„Вагината ми ще се разшири ли след раждането?“

Краткият отговори е „не“. Вагината може да се разшири, ако не правите упражнения. Тя е опасана от кръгли мускули, които като всички други имат нужда от тренировка. Затова, ако правите упражненията на Кегел, няма да имате проблеми с разширяването на вагината.

„Напълняла ли съм прекалено?“

Много жени не искат да си признаят, че са качили твърде много килограми. Не трябва да се страхувате да обсъждате този проблем с лекаря си, защото килограмите са от съществено значение за здравето ви и това на бебето.

„Вярно ли е, че няма да мога да контролирам пикочния си мехур?“

С напредване на бременността и след раждането контролът върху пикочния мехур действително намалява. Но това обикновено отшумява около 6 месеца след раждането, освен ако няма медицински проблем, който да пречи на възстановяването.

Упражненията на Кегел помагат и тук. Винаги можете да опитате, няма да навредят.

Свързани статии

„Съпругът ми се страхува от сексуален контакт, за да не нарани бебето!“

Този страх се появява много често при мъжете. Всички трябва да знаят, че няма нищо страшно за бебето, освен ако бременността не е рискова и е изрично забранен половият контакт.

„Защо сексуалният контакт е по-болезнен след раждането?“

Често настъпват раздори между партньорите, заради интимната болка – не стига, че мъжът ви ви е причинил това болезнено преживяване покрай раждането, ами сега и това!

Не му се сърдете. По време на кърмаческия период нивата на хормоните се променят прекалено, особено естрогена, което пречи на нормалното овлажняване на вагината.

Затова е добре да използвате лубрикант в този период, докато тялото ви се върне към предишното си състояние.

„Нормално ли е да имам толкова обилно течение по време на бременността?“

В повечето случаи се счита за нормално. Отново се дължи на хормоните. Течението се предизвиква от увеличения приток на кръв към малкия таз, защото тялото се подготвя за износването и раждането на бебето.

Коментирай