Бременност

Сутрешното гадене може да пречи на вас, но помага на бебето

Радвайте се, че го има!

16.02.2015г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Един от най-характерните признаци на ранна бременност е сутрешното гадене. Близо 85% от всички жени по света развиват този симптом. При някои гаденето протича сравнително поносимо, но при някои жени е доста силно изразено. Понякога дори се налага болнично наблюдение.

Едно ново проучване, резултатите от което са публикувани в списание Reproductive Toxicology сочи, че сутрешното гадене всъщност помага на бебето.

Ако това е вярно, значи си струва да го преживеете!

Изследователите са проучили повече от 850 000 бременни жени. Те са единодушни, че бременните жени, които са имали гадене и повръщане в ранния стадий на бременността, са имали по-малко аборти и са раждали по-здрави бебета. Само 6,4% от тях са имали преждевременно раждане.

При жените, които не са изпитвали никакво сутрешно гадене, процентът на случаи с преждевременно раждане скача до почти 10.

Свързани статии

Сутрешното гадене се причинява от увеличаването на хормона човешки хорионгонадотропин, който се освобождава от плацентата в първия триместър.

Затова, ако сте бременна и имате симптоми на сутрешно гадене – не се притеснявайте. На вас може и да ви е зле, но на бебето определено не му се отразява така зле. Сутрешното гадене може да повлияе зле някои от ежедневните ви дейности, дори може да намали качеството ви на живот, но ще трябва да го изтърпите.

Освен в случаите, в които гаденето е прекалено непоносимо, а повръщането е толкова интензивно, че крие риск от обезводняване. В такива случаи, които за щастие са по-редки, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

За да облекчите симптомите на сутрешно гадене можете да направите следните неща:

  • Яжте много малки порции през целия ден
  • Пийте много вода
  • Хапвайте захаросан джинджифил или мента
  • Променете пренаталните си витамини, ако взимате такива
  • Яжте пълнозърнести бисквитки
  • Почивайте си повече.
Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Sisi ( преди 9 години )
Статията е абсолютно вярна. Има и медицински статистики по въпроса. Най-успешно протичат и завършват бременностите, при които е имало гадене и повръщане в първия триместър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
О, не думай! Вече какви ли не глупости измислихте! Да, най-голямото щастие на света е да се скъсваш от повръщане! Абе, вие луди ли сте?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар