Бременност

Как бременността повишава здравословния статус?

Бременността намалява риска от много животозастрашаващи заболявания

19.03.2015г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Подути крака, подпухнало лице, излишни килограми, болки в гърба – бременността има много неприятни странични ефекти.

Но не бързайте да се плашите от бременността! Тя носи много здравословни ползи за организма. Какви?

По-дълъг живот

По време на бременността майката и бебето си обменят известен брой клетки чрез плацентата. След раждането тези фетални клетки остават в тялото на майката. Явлението е наречено микрохимеризъм.

Според изследванията, 85% от жените с мъжки микрохимеризъм (предадени Y хромозоми от мъжки плод) са достигнали средна възраст 80 години в сравнение с жените без наличие на такъв микрохимеризъм.

Учените смятат, че микрохимеризмът повишава способността на организма да открива и унищожава патогенните микроорганизми и клетки, които могат да се превърнат в ракови в следващ етап от живота.

Намален риск от рак на гърдата

Учените са доказали, че рискът от онкологично заболяване, свързано с млечната жлеза, намалява след бременност.

Развитието на патогенни изменения в гърдите се свързва с излагането на хормони, произвеждани от яйчниците (едногенен естроген и прогестерон). Колкото по-дълга е експозицията на тези хормони, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на гърдата.

Хубавото на бременността е, че нивата на тези ендогенни хормони намаляват, тъй като по време на бременността менструалните цикли на жената спират за известен период.

Проучванията показват, че жените, които са били бременни на възраст до 30 години, имат многократно по-нисък риск от онкологични заболявания на гърдите.

Намален риск от ракови заболявания на половите органи

Бременността намалява риска от рак на матката и яйчниците. Всеки месец яйчниците преминават през труден хормонален процес, свързан с менструалния цикъл. При този процес клетките се делят, което ги прави по-податливи на злокачествени изменения.

Свързани статии

По-малко менструални цикли

Известно е, че здравословната бременност изключва напълно менструацията за 9 месеца. Изключение правят някои състояния, при които кървене все пак има.

С една дума, бременността носи една малка радост, която дава възможност на жените да си починат малко от изтощителните менструални периоди, свързани с много болка, спазми и неразположения.

Подобряване на цялостното здраве

По време на бременността, а и след нея, цялостното здраве се подобрява. Ако досега не сте имали мотивация да спазвате здравословен режим на хранене и физическа активност, сега имате сериозна причина да го направите.

Така много жени влизат в здравословна рутина, която всячески подобрява качеството им на живот и здравословните навици.

Знаете ли още, че бременността и кърменето имат преки последици върху гръдните клетки като ги карат да узреят, така че да могат да произвеждат кърма? Хипотезата е, че диференцираните клетки са по-устойчиви на мутации, отколкото тези, които не са преминали през такава трансформация.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Sisi ( преди 9 години )
Поговорката е: ,,Раждащата жена е с единия крак в гроба,,. И тя е важала за едно време, когато жените са раждали с помощта на селската баба. За след секцио съм съгласна, то си е коремна операция. Но след нормално, успешно и щастливо раждане на жената й ,,поникват крила,,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
Глупости - през бременността и най-вече след раждането жената е толкова болнава, отслабнала и с паднал имунитетм особено след секцио, че неслучайно са казали старите хора: "бременна жена - с един крак с гроба "...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар