Бременност

Хранене след раждане със секцио

Доброто хранене ще помогне процесът на оздравяване след секцио да се ускори

26.03.2015г. / 09 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Периодът на раждането е времето, в което трябва да се погрижите вашето тяло да се възстанови от промените, които са настъпили по време на бременността. В тази грижа не бива да се подминава и начинът на хранене, особено за тези жени, които са родили или ще раждат със секцио.

Доброто хранене ще ви помогне да се ускори процесът на оздравяване и да имате повече енергия след раждането. Важно е да се храните редовно, с добре балансирани храни, които са с високо съдържание на протеини, желязо, полезни въглехидрати и витамин C.

Защо храните, богати на витамин C са важни?

Витамин C е необходим, за да се ускори процесът на оздравяване, регенериране на тъканите и ще подсили имунната ви система срещу инфекции. След раждането имунната ви система е отслабена, а заедно с коремната операция рискът от появата на инфекции се увеличава.

Хапвайте повече цитрусови плодове, червени чушки, броколи, сладки картофи, домати.

Не забравяйте за протеините

След секцио е важно приетите протеини да са лесно усвояеми от организма. Те са важна част от вашето хранене, тъй като спомагат на тялото ви да се възстанови по-бързо, поддържат мускулите в добра форма и ускоряват заздравяването на тъканите.

Хапвайте повече риба, пиле, яйца, месо, млечни продукти, ядки, грах и боб. Особено внимание обърнете на консумацията на кисело мляко. То ще ви помогне да възстановите бактериалния баланс в организма.

Храни, богати на желязо

Когато бременната ражда със секцио, тя губи голямо количество кръв. Нивата на хемоглобина намаляват, което води до умора, изтощение, а в някои случай и до анемия.

Червеното месо, яйчният жълтък, черният дроб, сушените плодове, спанакът, са все храни, които са богати на желязо. Също така, те съдържат и цинк – микроелемент, който ще ви бъде необходим не само по време на бременност, но и след раждането.

Пийте много течности

Пиенето на големи количества течности е необходимо, за да се предотврати обезводняване, за да се стимулира отделянето на кърма и да се намали рискът от появата на запек (добрата хидратация спомага за правилната перисталтика на червата).

Пийте поне 8 чаши вода на денонощие, както и други полезни течности, като нискомаслено мляко, билкови чайове, кокосова вода, зеленчукови сокове и други.

Свързани статии

Консумирайте храни, богати на фибри

Приемането на храни, богати на фибри след раждане със секцио е от особено значение. Това ще ви помогне да намалите вероятността от появата на газове, запек. Жените раждали не по естествен път, често страдат от тези неразположения.

Затова е важно да помогнете на храносмилателната система, консумирайки храни, богати на фибри, като листни зеленчуци, броколи, пълнозърнест хляб, круши, сладки картофи, ябълки, овесени ядки и други.

Кои храни да избягвате?

След раждане ще ви се хапва какво ли не. Добре е в първите седмици да избягвате макаронените изделия, храни, които съдържат глутен, пикантните храни и сосове, белия хляб, преработените храни, хамбургерите и други.

Снимка: Thinkstock

Коментирай