Бременност

Сънна апнея по време на бременност

Какви са признаците и рисковите фактори?

24.03.2015г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сънната апнея е заболяване, характеризиращо се с шумно и кратко хъркане, наподобяващо спиране на дишането с неволеви дихателни паузи по време на сън.

Какво представлява сънната апнея?

Страдащите от сънна апнея могат за кратко да спрат да дишат, а след това да се събудят заради това, след което скоро започват да хъркат силно. Това може да се повтори десетки пъти за една нощ в зависимост от тежестта на заболяването.

Хората със сънна апнея рядко помнят тези епизоди на сутринта. Те се чувстват уморени и изтощени през целия ден, което крайно пречи на работоспособността.

Кои са рисковите фактори за поява на сънна апнея?

Счита се, че затлъстяването е един от най-големите фактори за възникване на сънна апнея. Именно заради това и бременните спадат в този рисков фактор. Сънна апнея се появява по някога през последния триместър от бременността и причинява доста проблеми.

Най-често проблемът се дължи на затруднения с дишането през нощта заради допълнителната тъкан в областта на шията и гърлото при напълняване през последните три месеца от бременността.

Друг фактор, който може да окаже влияние за поява на проблема сънна апнея през бременността е разрастването и отпускането на лигавиците в дихателните пътища заради по-високите нива на естроген. Това може да предизвика повишена секреция на слуз.

По време на бременността обемът кръв също се увеличава. Това кара кръвоносните съдове да се разширяват. Следствие от разширението би могло да е подуването на носните мембрани. Това се явява още един рисков фактор за поява на сънна апнея.

Свързани статии

Какво можете да направите?

Ако партньорът ви забележи, че хъркате по-учестено и правите пръхтяща пауза между изхъркванията, е добре да ви го сподели, защото вие надали ще си спомняте какво точно се е случило.

Периодичното спиране на въздуха по време на сън лишава вас и плода от кислород. Ако сънната апнея не се лекува, може да окаже сериозно влияние върху здравето ви и това на бебето.

Някои изследвания показват, че сънната апнея може да засегне растежа и правилното развитие на бебето.

Сънната апнея също така е свързана с високото кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания. Чувството на умора през деня повишава риска от заспиване по време на работа или ежедневните дейности, включително шофирането, което е високорисков фактор за злополуки.

Лечение

Ако сте диагностицирани със сънна апнея, ще се наложи ползването на специален апарат за поддържане на нормалното дишане през нощта. Той осигурява нормално дишане по време на сън. Този апарат представлява специална маска, която има за цел да запази дихателните пътища отворени през нощта.

Коментирай