Здраве и красота

Изненадващи причини за появата на лош дъх

Дишането през устата също причинява появата на лош дъх

27.03.2015г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Лошият дъх, наричан още халитоза, е състояние, което винаги ни кара да изпитваме неудобство. Той невинаги се дължи на влошена орална хигиена. Вижте някои изненадващи причини за появата на лош дъх.

Прием на медикаменти

Има много медикаменти, които могат да доведат до образуването на лош дъх. Такива могат да бъдат аспиринът, някои антидепресанти, диуретици. Те предизвикват сухота в устата, което създава среда за развитието на бактерии, тъй като слюноотделянето е намалено.

Пропускане на закуската

Освен добре установените предимства за тялото и ума, добрата закуска може да намали риска от появата на лош дъх. Когато пропуснете първото и най-важно хранене за деня, по този начин не стимулирате отделянето на слюнка, която прочиства естествено устната кухина.

Също така, когато продължително време през хранопровода не преминават храни и напитки, това също е предпоставка за влошаване на дъха.

Диета

Вероятно сте забелязали, че когато спазвате диета, дъхът ви мирише лошо. Храните с високо съдържание на протеини, като месото и млечните продукти, генерират големи количества аминокиселини, които са храна за бактериите.

От друга страна, диета с ниско съдържание на въглехидрати, спомага за изгарянето на натрупаните мазнини, но образува токсични миришещи кетони, причиняващи появата на лош дъх.

Дишане през устата

Всяко състояние, което изсушава тъканите в устата, предотвратява отделяне на слюнката, което пречи на отмиването на бактериите от устната кухина и причинява появата на лош дъх. Това може да се случи и при страдащите от сънна апнея, астма, както и при хъркането.

Хронични заболявания

Дъхът с интензивна неприятна миризма може да подсказва за конкретни заболявания, като бъбречна недостатъчност, диабет, затлъстяване, заболявания на стомаха и венците и други.

Алкохол

Някои от най-любимите алкохолни напитки като вино, уиски, ликьори и т. н. също създават благоприятна за бактериите среда в устната кухина. Когато консумирате алкохол, това предизвиква намалено отделяне на слюнка и лош дъх.

Снимка: Thinkstock

Коментирай