Бременност

Фактори, влияещи на нивата на витамин D през бременността

Защо е важен витамин D?

25.05.2015г. / 11 55ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Слънчевата светлина е много важна за организма, защото най-добрият начин да се синтезира витамин D в тялото ни е чрез нея. По време на бременността витамин D е от огромно значение. Той спомага за намаляване разпространението на заболявания в ранното детство, свързани с недостиг на витамин D като прееклампсия, гестационен диабет, нарушения в образуването на костна тъкан, по-висок риск от спешно цезарово сечение и преждевременно раждане.

Обикновено се смята, че излагането на слънце е от ключово значение за поддържането на нормални нива на витамин D и следователно се приема, че жените от средиземноморския регион са по-малко изложени на риск от дефицит на витамин D.

Въпреки това, в страни като Испания, Италия, Гърция и Турция 90% от бременните жени страдат от някаква степен на дефицит на витамин D.

Едно проучване показва, че расовите, социалните и културните навици противодействат на ползите от излагането на слънце и добиването на оптимални количества витамин D.

Гръцките лекари, провели изследването, направили систематичен преглед на нивата на витамин D измежду 2649 бременни жени и 1802 новородени бебета. Те изследвали ефекта на редица различни фактори, включително възраст, индекс на телесна маса, раса, социално-икономически статус, типове кожа, период на бременността, излагане на слънце, прием на калций и витамин D, тютюнопушене, време на годината на раждането, усложнения през бременността и след нея.

Свързани статии

Лекарите открили, че най-добрите показатели за майчиния недостиг на витамин D са тъмна кожа, раса и навици, свързани с облеклото.

При бременните жени с недостиг на витамин D може да се повиши рискът от различни проблеми и усложнения, както за майката, така и за бебето. Затова е наложително по време на бременността да се следят нивата на витамин D заради общото здравословно състояние.

Коментирай