Бременност

8 начина да премахнете подуването през бременността

Задържането на течности не е шега

02.06.2015г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на бременността тялото много лесно задържа течности и започва да отича. Предстои да настъпят и летните жеги, което допълнително утежнява състоянието на бременната жена.

За щастие има цели 8 начина да намалите отичането по време на бременността! Трябва само да следвате съветите на специалистите! А те са:

Повдигайте краката си

Тежестта на напредващата бременност оказва своето влияние. Тялото изпитва трудност при циркулацията на течностите и те се натрупват в крайниците, най-вече краката.

Винаги, когато имате възможност, вдигайте краката си на нивото на тялото.

Легнете на лявата си страна

Това помага на кръвта да се оттича по-лесно през основния кръвоносен съд на краката, който в останалите позиции на тялото е доста по-компресиран.

Избягвайте солта

Солта предизвиква задържане на течност. Внимавайте с количествата. Избягвайте да солите допълнително ястията си. В готовите продукти има известни количества сол, което довнася излишни количества в тялото. Избягвайте преработените и консервирани храни.

Приемайте с храната повече калий

Бананите са най-големият източник на калий сред хранителните продукти. В много от плодовете този елемент също присъства в изобилие.

Използвайте стягащи чорапи

Стягащите чорапи често биват препоръчвани на бременните срещу подуване. Те подпомагат раздвижването на течностите в организма и предотвратяват задържането им в краката.

Редовни упражнения

Упражненията помагат на мускулите да работят правилно, което се отразява на вените. Знаем, че гладката мускулатура на вените се грижи за изтласкването на кръвта обратно към сърцето.

Чрез редовни тренировки мускулатурата повишава цялостно тонуса си, което се отразява и на гладката мускулатура на кръвоносните съдове.

Свързани статии

Бъдете спокойни

Почивката е много важна по време на бременността. В жегите е добре да намирате начин да се разхладите, например да поплувате в басейн, да полежите на прохладно място и да пръскате лицето си с вода.

Правете всичко, което ви кара да се чувствате удобно

Всеки има своите предпочитания. Някои обичат да ходят на масаж, други на акупунктура, трети на рефлексология. Поглезете се по начин, който ви е приятен. Не се лишавайте от малките удоволствия и ще се чувствате добре.

Още повече, тези терапии помагат за раздвижване на течностите в тялото и изхвърлянето им от него.

Коментирай
Свободно време