Бременност

Защо бременните трябва да хапват диня?

Помага при запек

03.06.2015г. / 09 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В сезона на пресните и свежи плодове обръщаме специално внимание на динята. Плод с високо съдържание на вода, фибри, витамини С, А, витамини от групата В, калий и други.

Честата консумация на диня спомага за намаляването на излишните течности в организма, подобрява състоянието на кожата, грижи се за добрата фигура.

Ето защо тя се препоръчва на всички бъдещи майки. Вижте още няколко причини да хапвате от нея всеки ден.

Намалява киселините в стомаха.

По време на бременност киселините в стомаха и другите храносмилателни проблеми могат да нарушат нормалния ритъм на живот. Консумацията на свежа диня ще ви помогне да намалите дискомфорта и ще подейства успокояващо на стомаха и хранопровода.

Облекчава сутрешното гадене.

Джинджифил, лимонов сок, това са само част от натуралните лекове, които облекчават сутрешното гадене. Фрешът от диня е друга добра алтернатива, която може да облекчи сутрешното гадене и повръщане през първите седмици от бременността.

Намалява риска от появата на пигментни петна.

Появата на пигментни петна е често срещана и възниква в следствие промяната на хормоните. Честата консумация на диня ще помогне да прочистите организма от токсините, ще подобри тонуса на кожата и ще намали появата на пигментни петна.

Предотвратява дехидратацията.

Добрата хидратация по време на бременност е от изключително значение за здравето на майката и бебето. Дехидратирането крие риск от появата на ранни контракции и преждевременно раждане на бебето. Освен приетите течности през деня, хапвайте и диня.

Помага при запек.

Друго често неразположение по време на бременност е запекът. Специалисти препоръчват бременните да консумират повече течности и храни богати на полезни фибри, които се грижат за здравето на червата и подобряват тяхната проходимост. Динята е богата не само на витамини и минерали, но и на фибри.

Свързани статии

Намалява мускулните крампи.

Хормоналните промени и тежестта по време на бременност са причина за появата на мускулни крампи и болки в костите. За да се намали проявата на тези неразположения се препоръчва бременната да приема достатъчно количество калий и магнезий. Динята е богата на двата минерала, затова хапвайте всеки ден от нея.

Намалява риска от появата на инфекции на пикочните пътища.

Инфекцията на пикочните пътища по време на ранните етапи на бременността е често срещана. Редовната консумация на диня ще спомогне за прочистването на бактериите от пикочните пътища, с което ще намали и риска от появата на инфекции, които могат да бъдат болезнени и упорити за лечение.

Коментирай