Бременност

Колко опасно е поднорменото тегло за зачеването?

Защо кльощавата фигура не е опция, когато искаме да забременеем?

27.07.2015г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Наднорменото тегло е често срещан проблем, може би най-често срещаният в съвременното ежедневие. Жените знаят, че наднорменото тегло може да попречи на зачеването. Но като че ли никой не си дава сметка колко по-опасно може да е поднорменото тегло!

Едно ново проучване показва, че поднорменото тегло има още по-голямо влияние върху способността за зачеване. Експертите смятат, че тенденцията младите момичета да поддържат кльощава фигура може да има много негативни последици.

Д-р Ричард Шербан, специалист по измерване на плодовитостта в Advanced Fertility Center в Чикаго анализира заедно с екипа си успеваемостта в зачеването на 2500 двойки, подложени на инвитро лечение в клиниката за 8-годишен период.

С изненада лекарите установили, че само 34% от жените с поднормено тегло успели да заченат за разлика от жените с наднормено тегло, които имали успех в 45% от опитите за зачеване. Жените със здравословно тегло също успели да забременеят успешно в 50% от опитите.

Д-р Шербан смята, че проблемът в процеса на зачеването е фактът, че оплодената яйцеклетка не може да се имплантира добре в недохранено тяло, пише au.lifestyle.yahoo.

Свързани статии

Чисто в еволюционен смисъл това може да означава, че ако хората са прекалено слаби, значи храната в момента не е леснодостъпна, което дава знак на тялото, че не е най-подходящият момент за възпроизвеждане и че матката не е гостоприемна“, казва още Шербан.

Изглежда, че „идеалът за женска фигура“ играе много по-лоша шега на тялото, отколкото мнозина смятат. Здравословното тегло е решаващо не само от гледна точка на зачеването, но и на нормалното протичане на всички процеси в организма.

Специалистите в областта на акушерството и гинекологията са единодушни – в опитите си да забременеят жените трябва задължително да спазват разнообразен, здравословен и пълноценен хранителен режим, за да бъде теглото им в оптимални граници.

Коментирай