Бременност

Работното място на майката крие риск от астма при бебето

С какво качество на въздуха е средата, в която работите?

04.08.2015г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Работата на бременните жени може да увеличи риска от астма при детето им в по-нататъшен етап от живота му след раждането.

Това установява ново изследване, проведено от учени в Дания.

Излагането на някои химикали и дори естествено срещащи се в околната среда вещества могат да предизвикат астма у бебето. Проучването установява, че някои работни места могат да увеличат риска от това респираторно страдание.

Датските учени разгледали случаите на 43 000 седемгодишни деца и установили връзката между астмата и майчината работа, свързана с някои „вещества с ниско молекулно тегло“ като части за превозни средства, мебели, обувки, чанти, лепила, бои, пише au.lifestyle.yahoo.com.

Тютюнопушенето и употребата на някои медикаменти, както и възрастта и теглото на майките също били взети под внимание. Наличието на домашен любимец в дома по време на бременността също оказало влияние върху развитието на астма у детето в по-късен етап.

Изследвайки всички възможни фактори, причиняващи астма, учените открили, че при 18,6% от случаите астмата се дължала на излагането на майката на вещества с ниско молекулно тегло.

От всички 43 000 деца, проучени в изследването, 15,8% имали астма. Това е първото по-мащабно изследване в тази посока.

Оказва се, че връзката с мръсния въздух на работното място с астмата е много по-голяма, отколкото сме предполагали.

Свързани статии

Професор Марк Декрамер, председател на Европейското респираторно дружество, заяви: „Качеството на въздуха на закрито е основен глобален проблем. Ние всички вярваме, че всеки има право на чист въздух в затворените помещения. Можем да постигнем това с положителни стъпки към управлението на качеството на въздуха на работното място.“

Всички бременни жени трябва да се замислят в каква среда работят и какво е качеството на въздуха, защото от това зависи здравето на бебето им.

Коментирай