Бременност

Опасните храни през бременността

Могат да предизвикат спонтанен аборт, мъртво раждане и редица инфекции

01.09.2015г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Храната е едно от най-важните неща за бременните жени. Тя е основен източник на хранителни вещества както за майката, така и за развиващото се бебе. 

От огромно значение е продуктите, които консумира майката, да са здравословни, разнообразни и питателни. Всички компоненти са важни – и въглехидратите, и протеините, и мазнините. 

За да бъде диетата на бременната пълноценна, тя не трябва да се лишава от даден вид хранителни вещества, с изключение на някои конкретни продукти, които представляват опасност за здравето й и това на бебето.

Кои са те?

Черен дроб

Черният дроб и продуктите, приготвени от него като пастет, наденица и други, съдържа опасно високи количества витамин А. 

По принцип, витамините са полезни за бременните, но като всяко вещество и те трябва да са правилно дозирани.

За да си набавите витамин А консумирайте продукти, богати на бета-каротен. Намира се в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни и не представлява риск за бременността. 

Непастьоризирани млека

Чрез млякото могат да навлязат редица патогени в тялото. Суровото мляко изобилства от бактерии и микроорганизми. Затова е добре да избягвате непроверено домашно мляко, колкото и полезно иначе да е то. 

Предпочетете пастьоризираното или добре свареното мляко, за да се предпазите от различни заболявания, най-вече листериоза. Тя е опасна, защото може да предизвика спонтанен аборт или мъртво раждане. 

Фета сирене

Поради същата причина трябва да избягвате и меките сирена като фета сиренето и сиренето „Бри“, например.

Тези видове сирена също носят риск от заразяване с множество бактерии, криещи опасност за бременността. 

Кралска скумрия

Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини, но някои видове са потенциално опасни за здравето по определени причини. 

Кралската скумрия съдържа твърде много живак в месото си, който директно се пренася във вашия организъм след поглъщане. Това може да навреди на развитието на нервната система на бебето. 

Деликатесни меса и колбаси

Деликатесните меса и колбасите са сред най-често присъстващите на трапезата на хиляди хора. Те обаче крият големи рискове за здравето не само на бременните, но и на всички хора по принцип.

Много колбаси съдържат сурово или сушено месо, в което отново се съдържат много бактерии. Ако искате да се предпазите от спонтанен аборт, мъртво раждане или множество други инфекции, избягвайте или направо изключете от менюто си деликатесните меса. 

Свързани статии

Рохки яйца

Рохките яйца са любими на мнозина, но те носят известен риск за здравето по време на бременността. 

Полусуровите яйца носят опасност от салмонела, която може да причини жестоко отравяне на майката и нероденото й дете. Тази инфекция може да доведе до повръщане и диария, които крият риск от опасна дехидратация. 

Иначе яйцата са добър източник на протеини, витамини и минерали и не трябва да ги изключвате от менюто си, стига да са сготвени добре. 

Синьо сирене

Синьото сирене също крие рискове за бременността и развитието на бебето заради бактериите, необходими за специфичното му зреене. За да избегнете тези тежки опасности, просто пренебрегвайте този деликатес докато сте бременна.

Коментирай