Бременност

Лъжи, които жените си казват през бременността

Заблуди, които често разочароват родилките

03.09.2015г. / 09 48ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бременността е труден период. В това време могат да се появят много физически изпитания, с които жената е длъжна да се справи, няма как.

Докато се мъчим да устоим на трудностите през бременността, често си мислим: „Ох, само да родя – веднъж завинаги ще се отърва от мъките!“

Така се вкопчваме в някои лъжи, които след раждането се оказват пълна противоположност на очакванията. Кои са те?

„Най-после ще се наспя нормално след като родя!“

Последните месеци от бременността силно усложняват съня. Въртенето е почти невъзможно, болките в гърба не дават мира през цялата нощ, спането по корем е не само неудобно – то е абсолютно изключено!

Много жени си казват, че след като бебето се появи на бял свят, ще могат да спят в любимите си пози както преди.

Дори това да е така, сънят ви ще е възпрепятстван от редица други обстоятелства – плачът на бебето, нуждата от среднощно кърмене, майчиното безпокойство.

Бъдете подготвени по-отрано, че това ще се случи, за да не изпаднете в следродилна депресия от вълната от ангажименти, която ще ви залее след появата на бебето.

„Ще си спя по корем след като родя!“

Веднага след раждането спането по корем почти винаги е много неудобно. В повечето случаи коремът се нуждае от време, за да се върне в предишните си размери. Това е пречка за удобството.

Освен това заради дългите месеци, прекарани в странична поза за сън, често спането по корем се превръща в неудобно, въпреки че е било любимо преди това.

„Няма да се налага да ходя до тоалетна през 5 минути!“

Първите няколко седмици ще ви се налага. Дори има вероятност нищо да не се промени за известно време, тъй като по време на бременността тялото ви е било с повишено количество течности заради развитието на бебето.

След като родите организмът има нужда от време, за да се освободи от излишните течности и да възвърне предишния им баланс.

„Няма да ми се налага да търпя фалшиви контракции!“

Това също е заблуда. Не че е задължително да се случи, но се подгответе, че може и да стане така.

Свързани статии

По време на бременността често се наблюдават фалшиви контракции или така наречените контракции на Бракстън Хикс. Понякога тези контракции са много леки и трудно забележими. Но понякога са по-силни.

След раждането матката се нуждае от време, за да се върне към близки до първоначалните си размери. Обикновено това трае около 1-2 месеца след раждането. Връщането на тъканите към нормалните им размери е най-осезаемо през първите дни след раждането. След това процесът се забавя.

Но докато това се случва, вие можете да изпитвате известни потрепвания на мускулната тъкан в областта на корема и таза. Така че, отново трябва да напомним – бъдете подготвени, за да не се разочаровате или уплашите.

Коментирай