Бременност

Суеверия за бременни от цял свят

В какво вярват другите култури?

02.10.2015г. / 10 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка държава, всяка нация си има своите суеверия. Вярванията в мистичното са дълбоко залегнали в човешкото съзнание, на което и място по земното кълбо да се намираме.

По отношение на бременността и майчинството има невероятно много митове и суеверия. Ако досега сте смятали, че у нас хората вярват на какво ли не, надникнете в чуждите култури! Заедно ще открием най-различни и странни суеверия за бременността и отглеждането на дете.

В Арабския свят

Жените в Арабския свят вярват, че ако жена гледа заек или го гали по време на бременността, детето й ще има големи и грозни зъби, досущ като тези на заека.

В Китай

Китайците вярват, че разглезените и вечно ревящи деца са „дело“ на майката по време на бременността. Ако искате детето ви да е послушно, не търкайте корема си прекалено силно по време на бременността. Китайците са убедени, че това води до разглезване в по-късен етап от живота.

В Китай вярват още, че ако майката държи нож под леглото си, докато е бременна, това ще прогони лошите духове от детето.

В Коста Рика

В Коста Рика пък вярват, че котките в никакъв случай не трябва да сядат в скута на бременната. Дори не трябва да я галите, ако сте бременна, защото южноамериканците вярват, че котките са токсични за бебетата.

В Гватемала

Жителите на Гватемала вярват, че дъгата, колкото и красиво явление да е тя, предизвиква поява на вродени дефекти. Затова бременните там не я гледат и не се опитват да минат под нея.

В Хавай

Хавайците смятат, че носенето на цветен венец, какъвто е много популярен по тези земи, може да предизвика задушаване на бебето от пъпната връв.

В Индонезия

Индонезийците не позволяват на бременните да седят на стълби, защото вярват, че това блокира цервикалния канал и пречи на нормалното раждане.

В Израел

Евреите вярват, че бременните не трябва да посещават гробища или погребения, защото душите, които витаят по тези места, могат да се вселят в бебето и да причинят вреда.

В Малайзия

Бременните жени в Малайзия не трябва да убиват абсолютно никакви животни, дори комари. Това носи лош късмет за бебето.

В Мексико

Подобно на традицията у нас, мексиканците връзват червен конец на ръката на бременните, за да ги предпазят от лоша енергия и уроки.

Свързани статии

В Тайланд

Според тайландските суеверия, четенето на молитва и прекадяването на цветове от лотос над родилката помага за предизвикване на раждане и ускоряването му.

В Уганда

Бременните жени в Уганда не гледат Луната, когато има лунно затъмнение, защото това носи вродени дефекти на бебето според местната култура.

В САЩ

Американците вярват, че ако бременната има силни киселини в края на бременността, бебето й ще се роди доста космато.

Коментирай