Бременност

Съвети за здравословна бременност при диабет или преддиабетно състояние

Какво трябва да знаем, за да опазим здравето си?

07.10.2015г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диабетът и преддиабетното състояние са не просто опасни за здравето. Ако не бъдат контролирани те дори могат да бъдат смъртоносни. Диабет тип 1 и 2 увреждат органите и системите, причинявайки необратими последствия.

А как се справят бременните жени в риск от диабет или тези с вече поставена диагноза диабет? Може да ви звучи ужасно, но не е невъзможно да се погрижите за здравето си, дори вече да сте чули тази диагноза!

Ако вече сте бременна или планирате да заченете, вижте за какво трябва да внимавате при наличие на диабет тип 1 или 2, за да имате една здравословна бременност!

Контролирайте нивата на кръвната захар

Едно от най-важните неща е да следите нивата на кръвната захар. Тя е основен показател за проблем с обмяната на въглехидратите в организма.

Ако нивата на кръвната захар в кръвта са твърде високи или пък ниски можете да имате проблеми при зачеването. Жените, диагностицирани с диабет тип 2 често имат проблеми и със синдрома на поликистозните яйчници, което е допълнителна предпоставка за затрудняване на зачеването.

Осмислете правилното лечение

Страдащите от диабет тип 2 обикновено взимат перорални противодиабетни медикаменти, съдържащи метформин. Те обаче не са подходящи за прием при бременност и обикновено се налага да бъдат спрени.

Ако обаче не се спазва абсолютно стриктна диета и двигателна активност кръвната захар може да се покачи застрашително. Затова трябва да се обмисли нуждата от прием на инсулин, пише health.com.

Потърсете добър екип

Когато имате проблем, свързан с диабета от какъвто и да е тип, както и преддиабетно състояние или метаболитен синдром, нуждата от специалисти в областта е необходимост от първа степен.

Затова е важно да се доверите не само на мнението на акушер-гинеколог, но и на ендокринолог. Така ще бъдете под постоянно адекватно наблюдение.

Овладейте сутрешното гадене

Ако вече сте бременна и сте преминала на инсулин, сутрешното гадене може да се окаже проблем. То предизвиква непоносимост към храната, а приемът на инсулин изисква да сте хапнали нещо за закуска.

За да не се окажете в омагьосан кръг, гледайте да хапнете нещо малко колкото се може по-рано – ако може веднага след като сте станали, преди да са се появили симптомите на сутрешно гадене.

Винаги носете със себе си запаси от въглехидрати

Инсулинозависимите диабетици трябва във всеки един момент да са готови да се справят с хипогликемията – опасно състояние, което в тежки случаи води до кома и смърт.

За да се предпазите от рисковете, които твърде ниските нива на кръвна захар крият, носете винаги със себе си продукт, който бързо да повиши нивата на глюкозата, например чист натурален плодов сок.

Той най-лесно се абсорбира от организма и бързо възстановява опасно ниските нива на кръвната захар, предизвикани от инсулина.

Снимки: iStock

Коментирай