Бременност

Връзката между стреса и зачеването

Стресът може да повлияе върху спермата

15.10.2015г. / 10 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвате се да заченете от известно време, но без успех. Здрави сте, приемате полезни храни и напитки, спортувате, имате редовен цикъл и овулация. Дали причината за това, че все още нямате бебе не е психологическа? Днес ще разгледаме някои основни връзки между стреса и зачеването.

Удвоява се рискът да не заченете

Постоянният стрес и напрежение защо не може да заченете, не само че няма да помогне на процеса, но и ще попречи. Когато сте изложени на стрес и депресия, в тялото ви алфа-амилаза ензимните нива се повишават, което води до сериозни проблеми с възпроизводството.

Забавяте времето

Дори и вашите нива на стрес да не са причина за липсата на бебе, те могат да забавят процеса на зачеване. За мъжете високите нива на стрес могат да окажат въздействие на качеството на спермата. Също така тревожността и депресията може да доведат до липсата на желание за секс и при двамата партньори, което естествено възпрепятства възможността за зачеване.

Стресът може да ви разболее

Стресът е един от най-големите бичове на 21-ви век. За да имате бебе вие и половинката ви трябва да бъдете в добро физическо и психическо здраве.

За съжаление високите нива на стрес могат да имат много негативен ефект върху цялостното ви здраве, водещи до високо кръвно налягане, високи нива на кортизол, наднормено тегло и други. Всичко това пречи на репродукцията.

Свързани статии

Стресът води до изтощение

Замислете се! Когато сте стресирани вие сякаш се изтощавате не само психически, но и физически. Усещате се слаби, без енергия и желания за каквото и да било. Стресът може напълно да вземе енергията ви, която ви е необходима за всичко от вашия ден и най-вече енергията, необходима за секс.

Тревожността е тази, която пречи на организма да се подготви за една евентуална бременност. Ето защо е важно да намерите начин да намалите напрежението във вашето ежедневие.

Коментирай