Бременност

Затлъстелите бременни застрашават бебетата си от свръхтегло

Рисковете за бебетата на майки с наднормено тегло са много по-високи

23.11.2015г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Наднорменото тегло е опасно за здравето. По време на бременност съществува риск от особено качване на килограми, който крие риск за здравето на майката.

Според последни изследвания риск от затлъстяване е налице и при нероденото бебе. Изследването, публикувано в списание Pediatrics показва, че жените, които наддават прекалено много килограми по време и след бременността излагат на риск не само своето, но и здравето на децата си в бъдеще.

Излишното тегло на майките повишава риска от поява на наднормено тегло при децата в бъдещото им развитие. Изследването е проведено в Холандия на 3300 холандски деца и техните майки и стига до заключението, че децата, родени от затлъстели майки имат с до 20% повишен риск от затлъстяване в следващите етапи от живота си, пише fitpregnancy.com.

Какво трябва да прави бременната жена, за да наддава здравословно тегло?

Не трябва да се пропускат редовните прегледи при лекар

Редовните консултации с наблюдаващия бременността лекар ще ви помогнат да съставите план за здравословно наддаване на теглото. То не трябва да надхвърля средно 15 кг за цялата бременност, плюс-минус няколко килограма в зависимост от индивидуалните специфики.

Наддаването на прекомерно тегло по време на бременност може да крие особени рискове, защото може да е сигнал за много различни състояния – от най-обикновена задръжка на течности до наличие на тумор. Затова изследванията са абсолютно задължителни.

Контролирайте апетита

Колкото повече се поддавате на апетита, толкова по-голям и неустоим става той. Жаждата за въглехидрати и десертни изкушения по време на бременността е често срещано явление, но тялото започва да изисква тези храни още повече, когато наблягате предимно на тях.

Затова контролът трябва да е осъзнат и нарочно наложен от самите вас. Консумацията на сложни въглехидрати и протеини е начинът да запазите теглото си в нормални граници и да предпазите организма от усложнения със здравето.

Създайте си набор от здравословни менюта

Балансираната храна е в основата на здравословното наддаване на тегло. Ясно е, че не всеки обича всичко, което се смята за здравословно, но е важно да намерите повече място за полезни продукти.

За целта си съставете списък с препоръчителни храни по време на бременността, които ще ви помогнат хем да не пълнеете излишно, хем да зареждате организма си с полезни вещества.

Не яжте за двама

Вече не е тайна, че яденето на по-големи количества е не само излишно, но и вредно по време на бременността. Но сме длъжни да го подчертаем отново.

Яденето за двама, особено ако сте склонни по принцип към лесно качване на килограми, е абсолютно забранено. Майката природа се е погрижила да осигури начин за достигане на есенциални хранителни вещества до бебето чрез пъпната връв. Не се намесвайте в нейната работа!

Коментирай